Apple Mesti Melonggarkan Sekatan pada Pembangun Aplikasi, Peraturan Hakim
tech

Apple Mesti Melonggarkan Sekatan pada Pembangun Aplikasi, Peraturan Hakim

Seorang hakim persekutuan pada hari Jumaat memerintahkan Apple untuk berhenti menyekat pembangun aplikasi daripada mengarahkan pelanggan ke cara lain untuk membayar perkhidmatan mereka, langkah yang akan membolehkan syarikat mengelakkan komisen Apple sehingga 30 peratus pada beberapa penjualan aplikasi.

Pesanan itu dapat meningkatkan ekonomi pasaran dalam talian $ 100 bilion dan merupakan kemunduran besar bagi Apple, yang bergantung pada pendapatan dari App Store untuk meningkatkan keuntungannya yang luas.

Perintah itu dibuat sebagai keputusan dalam kes hukum yang menonjol antara Apple dan Epic Games, pembuat permainan popular Fortnite yang menggugat Apple tahun lalu atas kebijakan App Storenya.

Dalam keputusan itu, Hakim Yvonne Gonzalez Rogers dari Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Utara California mengatakan bahawa Apple melanggar undang-undang California terhadap persaingan yang tidak adil. Tetapi dia memutuskan untuk menyokong Apple atas tuduhan lain, termasuk Epic melanggar kontraknya dengan Apple apabila membenarkan pengguna Fortnite membayarnya secara langsung, bukan melalui Apple, di dalam aplikasi iPhone tahun lalu.

Keputusan itu boleh memberi kesan besar kepada ekonomi digital. Sekiranya Epic berlaku setelah banding yang diharapkan, syarikat akan mempunyai cara baru untuk menghindari komisen App Store, yang berjalan setinggi 30 persen. Perubahan itu akan memberi kelebihan kepada perniagaan yang mengatakan mereka terpaksa berkongsi terlalu banyak penjualan mereka dengan Apple.

Epic telah menuntut Google untuk masalah yang sama dengan komisen kedai aplikasi pada sistem operasi Androidnya, dan kes itu dijangka akan diadili tahun ini. Bulan lalu, 36 negara dan District of Columbia juga menuntut Google kerana memaksa syarikat menggunakan sistem pembayarannya sebagai pertukaran untuk akses ke gedung aplikasinya. Tindak balas umum Google mengatakan, sebenarnya, bahawa Apple melakukan perkara yang sama.

Perintah hakim berkuatkuasa dalam 90 hari. Apple boleh menyekat pesanan sebelum itu.

Apple dan Epic tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Ini adalah kisah yang sedang berkembang. Semak semula untuk mengetahui kemas kini.

Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com