Bekas Pegawai Perisikan AS Mengaku Merampas Jenayah yang Berfungsi untuk Emirat
tech

Bekas Pegawai Perisikan AS Mengaku Merampas Jenayah yang Berfungsi untuk Emirat

WASHINGTON – Tiga bekas pegawai perisik Amerika yang diupah oleh Emiriah Arab Bersatu untuk melakukan operasi siber canggih yang diakui melakukan jenayah penggodaman dan melanggar undang-undang eksport AS yang menyekat pemindahan teknologi ketenteraan kepada pemerintah asing, menurut dokumen pengadilan yang diumumkan pada hari Selasa.

Dokumen-dokumen tersebut memperincikan konspirasi oleh ketiga-tiga lelaki itu untuk memberikan Emirates dengan teknologi canggih dan untuk membantu operasi perisik Emirat dalam pelanggaran yang bertujuan untuk merosakkan musuh yang dirasakan dari negara Teluk kecil tetapi kuat.

Orang-orang itu membantu Emirates, sekutu Amerika yang rapat, memperoleh akses tanpa izin untuk “memperoleh data dari komputer, peranti elektronik dan pelayan di seluruh dunia, termasuk di komputer dan pelayan di Amerika Syarikat,” kata pendakwa raya.

Ketiga-tiga lelaki itu bekerja di DarkMatter, sebuah syarikat yang merupakan cabang pemerintahan Emirat. Mereka adalah sebahagian dari kecenderungan bekas pegawai perisik Amerika yang menerima pekerjaan yang menguntungkan dari pemerintah asing dengan harapan dapat meningkatkan kemampuan mereka dalam meningkatkan operasi siber.

Pakar undang-undang mengatakan bahawa peraturan yang mengatur era baru ini tentara bayaran digital adalah suram, dan tuduhan yang diumumkan pada hari Selasa boleh menjadi pembuka awal dalam pertempuran untuk menghalang bekas mata-mata Amerika dari menjadi senjata untuk disewa di luar negeri.

Ketiga-tiga lelaki itu, Marc Baier, Ryan Adams dan Daniel Gericke, mengakui melanggar undang-undang AS sebagai sebahagian daripada perjanjian pendakwaan yang ditangguhkan selama tiga tahun. Sekiranya pihak lelaki mematuhi perjanjian tersebut, Jabatan Kehakiman akan menjatuhkan pendakwaan jenayah. Setiap lelaki juga akan membayar denda beratus-ratus ribu dolar – jumlah yang mereka peroleh bekerja untuk DarkMatter. Orang-orang itu juga tidak akan pernah mendapat izin keselamatan kerajaan AS.

Baier bekerja untuk unit Agensi Keselamatan Nasional yang menjalankan operasi siber yang canggih. Adams dan Gericke berkhidmat dalam tentera dan komuniti perisik.

DarkMatter berasal dari syarikat lain, sebuah firma Amerika bernama CyberPoint yang pada awalnya memenangi kontrak dari Emirates untuk membantu melindungi negara dari serangan komputer.

CyberPoint memperoleh lesen dari pemerintah Amerika untuk bekerja di Emirati, langkah yang diperlukan untuk mengatur eksport tentera dan perkhidmatan perisikan. Sebilangan besar pekerja syarikat telah mengerjakan projek yang sangat diklasifikasikan untuk NSA dan agensi perisik Amerika yang lain.

Tetapi Emiratis mempunyai cita-cita yang lebih besar dan berulang kali menekan pekerja CyberPoint untuk melampaui batas lesen Amerika Syarikat, menurut bekas pekerja.

CyberPoint menolak permintaan oleh koperasi perisik Emirat untuk cuba memecahkan kod penyulitan dan menggodam laman web yang terdapat di pelayan Amerika – operasi yang mungkin akan melanggar undang-undang Amerika.

Oleh itu, pada tahun 2015 Emiratis mengasaskan DarkMatter – membentuk syarikat yang tidak terikat dengan undang-undang Amerika Syarikat – dan memikat banyak pekerja CyberPoint Amerika untuk bergabung.

DarkMatter menggaji beberapa bekas pegawai NSA dan CIA yang lain, menurut daftar pekerja yang diperoleh oleh The New York Times, ada yang membuat gaji ratusan ribu dolar setahun.

Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com