Bolehkah Bandar Boom Ekonomi Hijau Dibina sehingga Tahan?
tech

Bolehkah Bandar Boom Ekonomi Hijau Dibina sehingga Tahan?

Ketika kilang itu menurunkan produksi pada tahun 2000-an dan ditutup pada tahun 2015, sekitar waktu pemotongan pekerjaan kerah putih, Normal merasa mencubit. Pembekal merosot, dan banyak pekerja pergi mencari pekerjaan baru. Uptown, daerah elegan, beraksen bata dengan teater 1930-an yang dipulihkan dan sepasang hotel yang tiba-tiba terlalu besar, menjadi monumen kemakmuran kota yang semakin pudar.

Ahli politik dan pemimpin perniagaan tempatan merangkul Rivian, yang berpusat di Michigan dan memiliki lokasi di negeri lain, Kanada dan Britain, sebagai cara untuk mengisi kekosongan. Tetapi di tempat yang telah mengalami perubahan nasib, penduduk dapat dimaafkan kerana tertanya-tanya berapa lama masa baik hari ini akan berlanjutan.

Kenderaan elektrik memerlukan tenaga pekerja yang lebih sedikit daripada yang menggunakan petrol. Dan sementara prospek Rivian tampak kuat – ia mengajukan tawaran saham awam pada bulan Ogos, meminta penilaian sekitar $ 70 bilion – syarikat itu dapat dibanjiri oleh senarai pesaing yang semakin meningkat. Pada satu ketika, perbelanjaan akan berakhir, dan industri tempatan akan naik atau turun sama ada Rivian dapat membangun pangkalan pelanggan yang cukup besar.

Buih awal sudah hilang. Setelah menjangkau lebih dari 200 pekerja pada awal tahun ini, Weber Electric turun kepada sekitar 100 orang. “Kami sedikit mengembalikannya,” kata Mr Mosier, pemiliknya, sambil menambah bahawa dia berharap dapat menambahkan pekerja lagi sebagai kilang hijau -memaparkan lebih banyak pembinaan.

Dengan cara ini, ledakan kenderaan elektrik adalah mikrokosmos untuk peralihan yang lebih besar ke ekonomi rendah karbon: Oleh kerana pemerintah dan pelabur menyalurkan ratusan bilion dolar ke dalam industri hijau, pasti ada kegoncangan awal. Tetapi adakah ia akan bertahan?

Tidak semua orang di Normal mempunyai kaitan dengan kilang Rivian, satu-satunya kemudahan pengeluaran syarikat; kadang-kadang terasa seperti itu. Duduk di lobi di kilang pada suatu petang pada bulan Jun, Katy Tilley, yang membantu mengawasi operasi tempat kerja seperti reka bentuk dan tempat makan, mengatakan adiknya, yang baru saja meninggalkan Marine Corps, akan memulakan syarikat itu minggu depan.

“Adik saya bekerja di bahagian bateri!” rakannya, Laura Ewan, seorang pekerja perhubungan masyarakat, berbunyi. “Kami sangat berbeza, ibu bapa kami tidak akan menyangka kami bekerja di tempat yang sama.”

Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com