Cincin Sabung Ayam Ditumpas Dekat Los Angeles, Ratusan Ayam Aduan Ditemui
toto

Cincin Sabung Ayam Ditumpas Dekat Los Angeles, Ratusan Ayam Aduan Ditemui

Sebagai tambahan kepada ayam jantan, 500 hingga 600 paun ganja – bernilai macau hari ini dianggarkan $500,000 di jalanan – dan senapang kaliber .22 telah dirampas. Seorang suspek lelaki telah ditangkap dan ditempah di balai syerif Palmdale, walaupun pihak berkuasa tidak menyatakan apa yang dia didakwa.

Sabung ayam dan pengedaran dadah secara haram berjalan seiring,” baca kenyataan Wayne Pacelle, presiden kumpulan hak haiwan Animal Wellness Action.

“Bahagian utara, terpencil di Los Angeles County telah lama menjadi tumpuan untuk operasi sabung ayam haram, dan di sini kita melihat bukti jelas aktiviti jenayah terancang ini lagi,” lanjut kenyataan itu.

Undang-undang anti-sabung ayam California memperuntukkan hukuman jenayah salah laku. Ia juga merupakan jenayah persekutuan untuk melibatkan diri dalam pelbagai aktiviti sabung ayam, termasuk pemilikan haiwan untuk bertarung. Daerah Los Angeles mempunyai ordinan yang melarang pemilikan persendirian ke atas sejumlah besar ayam jantan, begitu juga daerah Orange, Riverside, San Bernardino dan Ventura.

Pulang ke Roost
Walaupun ia mungkin mengejutkan sesetengah orang, aksi sabung ayam terus berlaku di seluruh Amerika Syarikat. Di beberapa negeri, sukan ini mempunyai sejarah yang panjang.

Baru minggu lalu, pihak berkuasa Cherokee County, Texas menyerbu sebuah gelanggang sabung ayam, memetik 50 orang dan merampas 97 ayam jantan.

Pada bulan Mac, 32 orang telah dipetik, dan 125 ayam jantan dibunuh selepas Data SGP Hari Ini serbuan ke atas gelanggang sabung ayam di Dorchester County, Carolina Selatan. Pada bulan yang sama, 17 orang di Kentucky menghadapi pertuduhan persekutuan kekejaman haiwan yang dikaitkan dengan sabung ayam selepas didakwa oleh juri besar.

Pada Februari 2002, pihak berkuasa Texas merampas lebih daripada 100 ekor ayam dalam operasi sabung ayam yang didakwa di kawasan Dallas, menyerahkannya kepada Persatuan Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan. Dan pada April 2021, pihak berkuasa Dallas merampas hampir 300 ekor burung dari operasi sabung ayam di Grand Prairie, Texas.

Kongres meluluskan undang-undang 20 tahun lalu yang melarang memiliki dan menghantar burung untuk sabung ayam. Lima tahun kemudian, ia menjadi jenayah persekutuan.

Sukan Antarabangsa
Walaupun sabung ayam adalah haram di semua 50 negeri AS, ia diterima secara budaya dan sah di kebanyakan Amerika Selatan.

Di Filipina, ia dianggap sebagai sukan kebangsaan, dan “Piala Slasher Dunia” ialah acara televisyen tahunan yang popular.

Sabung ayam dalam talian, bagaimanapun, telah diharamkan di Filipina baru-baru ini. Dalam ucapan pada Mei, Presiden Filipina Rodrigo Duterte berkata beliau memutuskan untuk mengharamkan e-sabong. Ini adalah perubahan dari Data Sidney pendiriannya yang dahulu dan berlaku walaupun aktiviti itu mendapat manfaat ekonomi. Duterte berkata larangan itu akan dibuat serta-merta.

E-sabong dilaporkan bernilai kira-kira PHP640 juta (AS$12 juta) sebulan, menurut sumber berita Filipina.

Sabung ayam dari segi sejarah sangat popular di Filipina. Walau bagaimanapun, pertaruhan dalam talian pada acara itu telah menjadi lebih popular semasa pandemik COVID-19.