FEC Menolak Tuntutan bahawa Twitter Menyekat Artikel Hunter Biden secara Tidak Sah
tech

FEC Menolak Tuntutan bahawa Twitter Menyekat Artikel Hunter Biden secara Tidak Sah

Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan telah menolak tuduhan Republikan bahawa Twitter melanggar undang-undang pilihan raya pada bulan Oktober dengan menyekat orang daripada menyiarkan pautan ke artikel New York Post yang tidak berasas mengenai anak lelaki Joseph R. Biden Jr. Hunter Biden, dalam keputusan yang kemungkinan akan menetapkan preseden untuk kes masa depan yang melibatkan laman media sosial dan kempen persekutuan.

FEC menetapkan bahawa tindakan Twitter mengenai artikel Hunter Biden telah dilakukan untuk alasan komersial yang sah, bukan tujuan politik, dan oleh itu dibenarkan, menurut sebuah dokumen yang menguraikan keputusan yang diperoleh oleh The New York Times.

Keputusan suruhanjaya itu, yang dibuat bulan lalu di belakang pintu tertutup dan akan segera diumumkan, memberikan fleksibiliti lebih lanjut kepada gergasi media sosial seperti Twitter, Facebook dan Snapchat untuk mengawal apa yang dikongsi di platform mereka mengenai pilihan raya persekutuan.

Penindasan artikel mengenai Hunter Biden menyebabkan penurunan kritikan konservatif pada bulan Oktober dan mendorong tuduhan bahawa syarikat teknologi itu secara tidak sengaja membantu kempen presiden Biden, termasuk aduan rasmi oleh Jawatankuasa Nasional Republik yang mengatakan tindakan Twitter itu dianggap sebagai “haram di – sumbangan baik “untuk kempen.

Tetapi FEC tidak bersetuju. Komisi itu mengatakan Twitter telah “menjelaskan secara kredibel” bahawa menyekat penyebaran artikel itu adalah keputusan komersial dan langkah itu mengikuti kebijakan yang ada terkait dengan bahan yang diretas, menurut “analisis faktual dan hukum” yang diberikan kepada pihak-pihak yang terlibat dalam keluhan tersebut.

Twitter sebenarnya membalikkan jalan dalam satu hari setelah keputusannya untuk menyekat penyebaran artikel Hunter Biden, dan ketua eksekutifnya, Jack Dorsey, telah menyebut langkah awal itu sebagai “kesalahan.”

Suara rasmi FEC mengenai kes itu – komisi dibahagi sama antara tiga pesuruhjaya yang berpihak kepada Demokratik dan tiga Republikan – belum diumumkan, dan tidak ada pernyataan tambahan yang ditulis oleh pesuruhjaya. Kenyataan seperti itu sering menyertai penutupan kes dan dapat memberikan gambaran lebih lanjut mengenai alasan komisen.

Selain menolak aduan RNC, FEC menolak tuduhan lain bahawa Twitter telah melanggar undang-undang pilihan raya dengan “melarang bayangan” pengguna Republik, atau muncul untuk membatasi keterlihatan posting mereka tanpa memberikan penjelasan; menekan kandungan anti-Biden yang lain; dan melabel tweet bekas Presiden Donald J. Trump dengan amaran mengenai ketepatannya. FEC menolak tuduhan tersebut, dengan menulis bahawa mereka “tidak jelas, spekulatif dan tidak disokong oleh maklumat yang ada.”

Dipimpin oleh Mr Trump, Republikan semakin bertentangan dengan syarikat teknologi dan media sosial terbesar di negara ini, menuduh raksasa Silicon Valley memberi kelebihan kepada Demokrat di platform mereka.

Twitter pada mulanya mengatakan bahawa ia telah menghalang pautan ke artikel Hunter Biden kerana kebijakannya yang ada terhadap penyebaran bahan yang diretas. Artikel itu didasarkan pada bahan yang disediakan oleh sekutu Trump yang telah berbulan-bulan berusaha mencemarkan penatua Biden atas anaknya, dan memberi tumpuan kepada penglibatan Bidens di Ukraine.

Tetapi Mr. Dorsey, ketua eksekutif Twitter, diakui pada bulan Oktober bahawa menyekat pautan “dengan konteks sifar mengapa” telah “tidak dapat diterima.”

Tidak lama kemudian, Twitter mengatakan bahawa pihaknya mengubah kebijakannya mengenai bahan yang diretas dan akan membenarkan kandungan serupa disiarkan, termasuk label untuk menyediakan konteks mengenai sumber maklumat tersebut.

Dokumen FEC mendedahkan satu alasan bahawa Twitter sangat curiga dengan artikel Hunter Biden. Ketua laman web integriti laman web, menurut FEC, mengatakan Twitter telah “menerima amaran rasmi sepanjang tahun 2020 dari penguatkuasaan undang-undang persekutuan bahawa ‘pelaku negara jahat’ mungkin meretas dan melepaskan bahan yang berkaitan dengan kempen politik dan bahawa Hunter Biden mungkin menjadi sasaran salah satu operasi sedemikian. “

FEC mengatakan bahawa ia tidak menemui “maklumat yang dikoordinasikan oleh Twitter” keputusannya dengan kempen Biden. Dalam perisytiharan bersumpah, ketua kebijakan awam AS Twitter mengatakan bahawa dia tidak mengetahui adanya hubungan dengan pasukan Biden sebelum syarikat itu membuat keputusan, menurut dokumen FEC.

Twitter tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Emma Vaughn, jurucakap RNC, mengatakan jawatankuasa itu “mempertimbangkan pilihannya untuk mengemukakan keputusan mengecewakan dari FEC ini”


Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com