Kumpulan Facebook yang Mempromosikan Ivermectin sebagai Rawatan Covid-19 Berkembang
tech

Kumpulan Facebook yang Mempromosikan Ivermectin sebagai Rawatan Covid-19 Berkembang

Facebook menjadi lebih agresif dalam menguatkuasakan dasar salah maklumat koronavirusnya pada tahun lalu. Tetapi platform ini tetap menjadi destinasi popular bagi orang yang membincangkan cara memperoleh dan menggunakan ivermectin, ubat yang biasanya digunakan untuk merawat cacing parasit, walaupun Pentadbiran Makanan dan Dadah telah memberi amaran kepada orang ramai agar tidak menggunakannya untuk merawat Covid-19.

Facebook telah mengambil beberapa kumpulan yang dikhaskan untuk perbincangan ini. Tetapi puluhan lagi masih ada, menurut penyelidikan baru-baru ini. Dalam beberapa kumpulan tersebut, anggota membincangkan strategi untuk menghindari peraturan rangkaian sosial.

Media Matters for America, sebuah kumpulan pengawas liberal, menemui 60 kumpulan Facebook awam dan swasta yang dikhaskan untuk perbincangan ivermectin, dengan jumlah puluhan ribu ahli. Setelah organisasi itu menandakan kumpulan tersebut ke Facebook, 25 daripadanya ditutup. Kumpulan yang tinggal, yang ditinjau oleh The New York Times, mempunyai hampir 70,000 ahli. Data dari CrowdTangle, alat analisis rangkaian sosial milik Facebook, menunjukkan bahawa kumpulan tersebut menghasilkan ribuan interaksi setiap hari.

Facebook mengatakan bahawa ia melarang penjualan produk preskripsi, termasuk ubat-ubatan dan farmaseutikal, di seluruh platformnya, termasuk dalam iklan. “Kami membuang kandungan yang cuba membeli, menjual atau menyumbang untuk ivermectin,” kata Aaron Simpson, jurucakap Facebook, dalam satu kenyataan melalui e-mel. “Kami juga memberlakukan terhadap setiap akun atau kumpulan yang melanggar kebijakan Covid-19 dan vaksin kami, termasuk tuntutan bahawa ivermectin adalah penawar yang dijamin atau pencegahan yang dijamin, dan kami tidak membenarkan iklan yang mempromosikan ivermectin sebagai rawatan untuk Covid-19.”

Di beberapa kumpulan ivermectin, pentadbir – orang yang bertanggungjawab menyederhanakan siaran dan menentukan tetapan seperti sama ada kumpulan itu bersifat peribadi atau awam – memberi arahan mengenai cara menghindari penyederhanaan kandungan automatik Facebook.

Dalam kumpulan yang disebut Healthcare Heroes for Personal Choice, pentadbir mengarahkan orang ramai untuk membuang atau salah eja kata kunci dan mengelakkan penggunaan emoji picagari.

Seorang pentadbir menambah, merujuk kepada perkhidmatan video seperti YouTube dan BitChute: “Sekiranya anda ingin menyiarkan video dari anda boob atau bit ch ut e atau ru mble, sembunyikannya di dalam komen.” Facebook jarang membuat bahagian komen pada ruangan untuk maklumat yang salah.

Facebook mengatakan bahawa secara meluas melihat tindakan pentadbir ketika menentukan sama ada kumpulan melanggar peraturan platform, katanya, dan jika moderator melanggar peraturan, itu dianggap sebagai serangan terhadap keseluruhan kumpulan.

Kumpulan ini juga menyalurkan anggota ke platform alternatif di mana dasar penyederhanaan kandungan lebih lemah. Dalam kumpulan Facebook dengan lebih daripada 5,000 ahli yang dipanggil Ivermectin vs. Covid, seorang ahli berkongsi pautan untuk bergabung dengan saluran di Telegram, sebuah perkhidmatan pesanan, untuk perbincangan lebih lanjut mengenai “berita baik terkini mengenai pil ajaib ini.”

“Ivermectin jelas adalah jawapan untuk menyelesaikan covid dan dunia bangun dengan kebenaran ini,” pengguna menyiarkan.

Setelah The Times menghubungi Facebook mengenai kumpulan Ivermectin vs. Covid, rangkaian sosial mengeluarkannya dari platform.

Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com