Larangan Bolsonaro untuk Menghapus Catatan Media Sosial Dibatalkan di Brazil
tech

Larangan Bolsonaro untuk Menghapus Catatan Media Sosial Dibatalkan di Brazil

Senat dan Mahkamah Agung Brazil membatalkan peraturan yang dikeluarkan oleh Presiden Jair Bolsonaro minggu lalu yang melarang rangkaian sosial untuk menghapus apa yang mereka anggap sebagai maklumat mengenai pilihan raya presiden yang akan datang.

Langkah dua pihak mahkamah dan Kongres pada Selasa lewat dengan cepat membunuh salah satu undang-undang internet yang paling ketat dan mengganggu yang dikenakan di negara demokratik. Itu merupakan teguran tajam kepada presiden yang sudah berjuang dengan serangkaian krisis politik.

Ketika Mr Bolsonaro mengeluarkan kebijakan itu, ini adalah pertama kalinya pemerintah nasional bergerak untuk menghentikan syarikat media sosial untuk mencabut konten yang melanggar peraturan mereka.

Pergerakan itu mengejutkan syarikat teknologi dan lawan politik Mr. Bolsonaro kerana nampaknya bertujuan untuk membolehkan presiden dan sekutunya melemahkan keyakinan dalam pemilihan presiden tahun depan.

Dalam beberapa bulan terakhir, Mr. Bolsonaro telah menggunakan media sosial untuk menyebarkan dakwaan bahawa satu-satunya cara dia akan kalah dalam pilihan raya adalah jika suara itu dicurangi. Tuntutan tersebut akan dilindungi di bawah langkah kecemasan yang dikeluarkan oleh Bolsonaro minggu lalu, yang memberi masa 30 hari kepada syarikat media sosial untuk mematuhi.

Tetapi secara berturut-turut pada hari Selasa, Mahkamah Agung menangguhkan peraturan tersebut agar tidak berlaku, sementara presiden Senat Brazil secara efektif menghentikannya.

“Ini tanda yang sangat positif bahawa kelas politik Brazil bereaksi,” kata Mauricio Santoro, seorang profesor hubungan antarabangsa di Universiti Negeri Rio de Janeiro. “Kepimpinan Brazil akhirnya memahami betapa pentingnya internet untuk kehidupan politik di Brazil.”

Bolsonaro bergantung pada internet untuk membantunya menjadi presiden pada 2018, menggunakan rangkaian sosial untuk menyebarkan jenama populisme sayap kanannya. Sekarang, berhadapan dengan krisis yang meliputi pandemi, penyelidikan korupsi dan jumlah jajak pendapat yang semakin menurun, dia beralih lagi ke media sosial – kali ini untuk berusaha menyelamatkan presidennya.

Dalam posting dan video di internet, Mr. Bolsonaro telah menyerang Mahkamah Agung, mengatakan penawar yang tidak terbukti untuk coronavirus dan menyerukan protes di seluruh negara terhadap musuh politiknya. Syarikat media sosial membuang beberapa catatannya mengenai coronavirus.

Kemudian minggu lalu, pada malam demonstrasi di seluruh negara, dia mengeluarkan tindakan sementara yang disebut, sejenis perintah darurat yang bertujuan untuk menangani situasi mendesak. Di bawah polisi itu, syarikat media sosial hanya boleh membuang catatan yang mengandungi jenis kandungan tertentu, seperti ketelanjangan, dorongan untuk melakukan jenayah atau pelanggaran hak cipta. Untuk mengambil jawatan lain, syarikat harus mendapatkan perintah mahkamah.

Pemerintah Bolsonaro juga menetapkan had kemampuan syarikat media sosial untuk menghapus akaun pengguna, yang berpotensi melindungi Tuan Bolsonaro dari nasib yang dialami oleh sekutu politiknya, mantan Presiden Donald J. Trump. Trump telah mematikan telefon bimbitnya awal tahun ini ketika rangkaian sosial utama melarangnya dari laman web mereka.

Syarikat media sosial menyerang peraturan baru tersebut, dengan mengatakan bahawa mereka akan membiarkan penyalahgunaan maklumat tersebar. Pada hari Rabu, seorang jurucakap Twitter, yang memuji tindakan Senat dan Mahkamah Agung, mengatakan bahawa kebijakan Bolsonaro “melemahkan nilai dan konsensus” undang-undang internet Brazil. Facebook dan YouTube enggan mengulas.

Pemerintah Mr. Bolsonaro tidak menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Mahkamah Agung Brazil telah menyiasat operasi disinformasi di negara itu, dan Bolsonaro menjadi sasaran penyiasatan tersebut bulan lalu. Seorang anggota mahkamah, Hakim Alexandre de Moraes, telah memenjarakan beberapa penyokong presiden kerana didakwa membiayai atau menghasut keganasan atau tindakan anti-demokratik.

Bolsonaro menyebut penangkapan ini bermotifkan politik, dan Hakim Moraes menjadi sasaran tunjuk perasaan di seluruh negara oleh penyokong presiden bulan ini.

Di Amerika Syarikat, ahli politik konservatif telah berusaha untuk meluluskan undang-undang yang serupa, sebahagian daripada pertempuran mereka yang lebih besar dengan Silicon Valley mengenai apa yang mereka lihat sebagai penapisan suara sayap kanan syarikat teknologi.

Florida meluluskan undang-undang pada bulan Mei yang bertujuan untuk menyekat rangkaian sosial dari membuang calon politik dari laman web mereka, tetapi hakim persekutuan menyekatnya sebulan kemudian. Gabenor Texas menandatangani undang-undang serupa minggu lalu.

Di Brazil, peraturan yang dikeluarkan oleh Mr. Bolsonaro menghadapi kemungkinan besar.

Langkah sementara tersebut akan berakhir dalam 120 hari kecuali Kongres Brazil menjadikannya tetap. Sebagai gantinya, presiden Senat, Rodrigo Pacheco, menghantar mereka kembali kepada Tuan Bolsonaro hanya dalam seminggu, dengan berkesan membunuh tindakan tersebut.

Baik presiden Senat dan Mahkamah Agung mengatakan bahwa peraturan itu seharusnya tidak dikeluarkan sebagai langkah sementara karena tidak menangani situasi mendesak dan karena Kongres membahaskan RUU untuk mengatur jaringan sosial.

Mereka juga mengatakan peraturan itu akan buruk bagi negara ini, kata Carlos Affonso Souza, seorang profesor di Universiti Negeri Rio de Janeiro yang pakar dalam undang-undang internet. “Terdapat kebimbangan sepenuhnya bahawa persekitaran dalam talian boleh menjadi lebih toksik dan lebih berbahaya,” katanya.

Affonso Souza mengatakan keputusan Senat melarang Bolsonaro mengeluarkan peraturan yang sama tahun ini, tetapi dia dapat mencuba lagi pada tahun 2022.

Memandangkan pilihan raya presiden tahun depan, dan jumlah pengundian rendah Bolsonaro, Santoro mengatakan dia mengharapkan presiden untuk mencuba sesuatu yang lain untuk memastikan dia dapat terus menggunakan internet untuk menyebarkan mesejnya.

“Dia tidak akan berhenti dari pertarungan ini dengan mudah,” katanya. “Internet sangat penting baginya.”

Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com