Mengapa Apple Tidak Kalah dalam Ketetapan Permainan Epik
Dealbook

Mengapa Apple Tidak Kalah dalam Ketetapan Permainan Epik

Keputusan perpecahan hakim persekutuan pada hari Jumaat dalam kes berprofil tinggi antara Apple dan Epic Games, yang tidak lagi mengisytiharkan Apple sebagai monopoli tetapi mengatakan ia tidak bersaing, membenarkan pihak-pihak di kedua-dua pihak untuk menuntut kemenangan. Keputusan itu juga melancarkan perayaan di kalangan pemaju yang mengatakan bahawa keputusan itu akan membolehkan mereka menghindari komisen 30 peratus Apple untuk pembelian dalam aplikasi. Spotify, salah satu pembangun tersebut, mengatakan bahawa ia senang dengan keputusan itu.

Sebaliknya, begitu juga Apple. Itu menunjukkan bahawa banyak liputan pada hujung minggu mengenai keputusan yang mewakili kemunduran yang bermakna kepada syarikat teknologi itu, yang sahamnya jatuh pada berita, harus diambil dengan sebutir garam. Ini juga mengatakan bahawa Epic mengemukakan rayuan terhadap keputusan itu semalam.

Ringkasan ringkas: Epic menggugat Apple pada bulan Ogos tahun lalu, setelah pembuat iPhone mengeluarkan permainan terkenal Epic Fortnite dari gedung aplikasinya. Apple mengatakan bahawa pemaju telah melanggar peraturannya dengan mengarahkan pemain untuk melakukan pembelian di luar kedai aplikasi Apple, sehingga tidak dapat dilakukan Apple untuk mengumpulkan komisen untuk pembelian dalam aplikasi. Epic, sesuai dengan tuntutannya, mengatakan Apple melanggar undang-undang antimonopoli dengan memaksa pemaju menggunakan sistem pembayarannya dan melarang mereka memberitahu pengguna aplikasi mengenai cara pembayaran lain.

Hakim berpihak kepada Apple mengenai persoalan monopoli. “Walaupun Mahkamah mendapati bahawa Apple menikmati bahagian pasaran yang melebihi 55% dan margin keuntungan yang sangat tinggi, faktor-faktor ini sahaja tidak menunjukkan perlakuan antimonopoli,” tulis Hakim Yvonne Gonzalez Rogers. “Kejayaan tidak haram.” Tetapi dia mengatakan bahawa kebijakan Apple terhadap kemudi, dengan memaksa pemaju untuk menahan maklumat dari pengguna, adalah tidak bersaing di bawah undang-undang negara California, dan oleh itu tidak boleh dibenarkan, bukan hanya di dalam negeri, tetapi di mana saja.

Teguran utama terhadap Apple terbuka untuk ditafsirkan. Terdapat banyak ruang untuk penafsiran dalam perintah hakim mengenai peraturan kemudi Apple, yang mengatakan bahawa Apple tidak boleh melarang pemaju untuk “termasuk dalam aplikasi dan butang metadata mereka, pautan luaran, atau ajakan bertindak lain yang mengarahkan pelanggan ke mekanisme pembelian, di selain Pembelian Dalam Aplikasi, ”kata keputusan hakim.

Terdapat perdebatan mengenai perbezaan antara butang dan pautan, yang dapat menjadikan kesan keputusan itu kurang penting daripada yang sepertinya. Sekiranya butang, seperti ikon keranjang belanja atau panggilan keluar “bayar sekarang”, tidak sama dengan pautan, maka Apple dapat menafsirkan ketetapan itu sebagai membenarkan perkara yang kelihatan seperti butang tetapi tidak membawa pengguna ke laman web luaran ketika mereka mengetuknya. Ini mungkin menimbulkan lebih banyak pertengkaran antara Apple dan pemaju.

Pakar undang-undang mengatakan bahawa keputusan itu bukan peta jalan untuk litigasi antimonopoli masa depan, tetapi lebih merupakan jalan buntu bagi mereka yang ingin mengendalikan gergasi teknologi melalui gelanggang. Ini lebih banyak bukti “betapa sempitnya undang-undang antimonopoli persekutuan kita,” kata Eleanor Fox, seorang sarjana undang-undang antimonopoli di NYU, kepada DealBook. “Beberapa orang mengatakan ia adalah kemenangan besar untuk Epic, tetapi mungkin tidak begitu.”

Apple mengatakan bahawa ia perlu mengawal keseluruhan ekosistem App Store untuk memastikan privasi dan melindungi pengguna daripada dicabut, dan hakim pada dasarnya setuju. Sebenarnya, Hakim Gonzalez Rogers berpendapat bahawa dunia di mana Apple tidak mempunyai kemampuan untuk melindungi komisennya akan menjadi tidak adil. “Keputusan itu menunjukkan jurang antara persepsi popular mengenai monopoli dan apa yang undang-undang itu katakan,” kata Fox. Dan, pada gilirannya, “memberi mereka yang mendorong untuk mengubah undang-undang di Kongres peluru yang cukup baik,” katanya.

Beijing dilaporkan mahu memecahbelahkan Alipay. Sebagai sebahagian daripada tindakan keras pemerintah China terhadap gergasi teknologi domestik, The Financial Times melaporkan bahawa pengawal selia boleh memerintahkan syarikat fintech, yang merupakan sebahagian dari Jack Ma’s Ant Group, untuk memisahkan perniagaan pinjamannya dan menyerahkan data pengguna kepada usaha sama pemarkahan kredit sebahagian kerajaan. Ini berikutan keributan baru-baru ini bahawa syarikat yang disokong oleh negara akan mengambil bahagian dalam Kumpulan Ant.

Pasaran saham kelihatan pulih dari minggu yang sukar. Niaga hadapan meningkat hari ini, setelah kerugian lima hari menandakan jangka masa berturut-turut yang paling lama berturut-turut sejak Februari. Tetapi semakin banyak pakar strategi Wall Street memberi amaran bahawa lebih banyak kejatuhan pasaran mungkin akan terjadi.

Demokrat menggariskan kenaikan cukai untuk perniagaan dan individu terkaya. Rancangan yang beredar di kalangan Demokrat House mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai korporat kepada 26.5 peratus bagi syarikat yang melaporkan pendapatan lebih dari $ 5 juta, menjadikan kadar cukai pendapatan marginal teratas untuk individu 39.6 peratus dan menaikkan kadar cukai keuntungan modal menjadi 25 peratus. Rancangan itu kurang agresif daripada yang diusulkan Presiden Biden sebelumnya, dengan pendapatan yang diproyeksikan tidak dapat sepenuhnya membiayai rancangan perbelanjaan Gedung Putih bernilai $ 3.5 bilion.

Whirlpool menawarkan pekerja $ 1,000 untuk divaksinasi, DealBook telah belajar. Insentif itu, yang diumumkan kepada pekerja minggu lalu, datang ketika Biden memerintahkan OSHA untuk menghendaki syarikat yang mempunyai lebih dari 100 pekerja untuk meminta pekerja diberi vaksin atau menghadapi ujian mingguan. Pagi ini, Persatuan Jenama Pengguna, sebuah kumpulan perdagangan, menulis kepada Biden dengan senarai panjang pertanyaan para anggotanya mengenai pesanan itu, yang mencerminkan kekeliruan di antara syarikat mengenai cara menerapkan mandat vaksin.

Kansas City Southern kembali bersama dengan Pasifik Kanada. Pengendali kereta api semalam mengatakan bahawa ia menganggap tawaran pengambilalihan $ 29 bilion dari Kanada Pasifik lebih tinggi daripada tawaran yang lebih tinggi dari Canadian National. Canadian National adalah pelaku pilihan sehingga tawaran untuk membuat jalan kereta api pertama yang menghubungkan seluruh Amerika Utara mengalami masalah peraturan, dan jika ia kalah dalam perang pembidaan, ia akan menerima bayaran perpecahan $ 700 juta.

Oleh kerana syarikat lebih menumpukan pada kepelbagaian, keterlibatan politik dan bekerja dengan pelbagai pihak yang berkepentingan, keperluan perundingan mereka telah berubah secara bergantian. Penasihat menyesuaikan diri untuk memenuhi permintaan ini. Hari ini, Jon Henes, bekas rakan penyusunan semula di Kirkland & Ellis, melancarkan C Street Advisory untuk menawarkan nasihat kepada CEO dan dewan mengenai isu-isu yang merangkumi perniagaan, politik dan keadilan sosial.

Firma itu menggabungkan pengalaman dan hubungan Henes di Kirkland dengan waktunya sebagai ketua kewangan nasional untuk kempen presiden Kamala Harris dan ketua pembiayaan bersama untuk kempen walikota Ray McGuire di New York.

C Street mempunyai empat fungsi utama: Nasihat korporat, seperti pekerjaan yang dilakukan Henes di Kirkland; kepelbagaian, ekuiti dan kemasukan (juga dikenali sebagai DEI); pengambilan dan pengekalan pekerja; dan komunikasi. C Street akan bersaing dengan firma penasihat seperti Teneo, antara lain, yang mengalihkan perhatian mereka untuk membantu klien menavigasi masalah sosial yang kompleks yang dihadapi syarikat hari ini. “Ini bukan hanya dengan mencentang kotak, ini benar-benar membantu membangun nilai di perusahaan,” kata Henes kepada DealBook.

Firma itu telah mengambil kira 15 orang. Mereka termasuk Beth Kojima, pengarah acara khas untuk kempen walikota McGuire; Melissa Prober, bekas timbalan penasihat umum di Clinton Foundation; Al Tillery, pengarah pengasas untuk Pusat Kajian Kepelbagaian dan Demokrasi di Universiti Northwestern; dan Lisa Hernandez Gioia, yang mengendalikan komunikasi untuk Hudson Yards. Anggota dewan termasuk Minyon Moore, yang sebelumnya bekerja di Rumah Putih Clinton, dan pengacara hiburan terkemuka Matt Johnson.


– Mark Malloch-Brown, presiden Open Society Foundations, yang dimulakan oleh pelabur jutawan George Soros dan kini menjadi yayasan amal swasta kedua terbesar di AS Yayasan sayap kiri adalah menjalani penyusunan semula, yang merangkumi pembelian lebih dari 150 pekerja, kerana ia berfokus untuk memerangi kenaikan autoritarianisme di seluruh dunia.


Pemeriksaan harga: Esok, pelabur akan mencari data Ogos untuk Indeks Harga Pengguna untuk petunjuk sama ada inflasi yang lebih tinggi adalah sementara. Sebilangan kenaikan baru-baru ini adalah dalam kategori di mana harga turun ketika pesanan penguncian berkuat kuasa tahun lalu, seperti tiket penerbangan, atau untuk barang seperti kereta yang terjejas oleh kekurangan. Tanda lain bahawa inflasi mungkin sementara? Harga juga muncul di negara maju di seluruh dunia – walaupun pendekatan kebijakan yang sangat berbeza sebagai tindak balas terhadap pandemi.

Laporan kemiskinan: Biro Banci akan mengeluarkan laporan tahunannya mengenai pendapatan dan kemiskinan di AS, juga esok. Kemiskinan diperkirakan hanya meningkat sedikit tahun lalu, walaupun terdapat banyak pengangguran yang meningkat, yang menandakan bahawa bantuan kerajaan membantu mengimbangi kesan ekonomi wabak tersebut.

IPhone Baru: Apple bersedia untuk melancarkan barisan telefon pintar terbarunya di acara maya esok. (Selasa akan menjadi hari yang sibuk.) Peningkatan kamera, peningkatan hayat bateri, dan penukaran lain ke iPhone, jam tangan pintar, komputer riba dan produk lain diharapkan.

Dari TimesMachine: Pada hari ini pada tahun 1956, IBM melancarkan empat komputer, yang disebut oleh The Times sebagai “unit berfikir,” yang dirancang untuk membantu kilang dan pejabat dengan perakaunan dan menaip. Salah satu peranti, Ramac, berharga $ 3,200 sebulan untuk disewa. Presiden syarikat elektronik, Thomas J. Watson Jr., mengatakan pelancaran itu adalah “hari produk terhebat” dalam sejarah IBM, dan dalam sejarah industri peralatan pejabat secara keseluruhan.

Tawaran

 • Pengambilalihan Soho China yang ditinggalkan $ 3 bilion oleh Blackstone merosot lebih daripada 30 peratus daripada harga saham syarikat harta tanah itu. (NYT)

 • Konsortium yang ingin membeli Lapangan Terbang Sydney menaikkan tawarannya kepada $ 17.4 bilion dan mendapat izin untuk menjalankan usaha wajar. (Reuters)

 • Syarikat pelapor kredit TransUnion dilaporkan hampir mencapai perjanjian $ 3.1 bilion untuk syarikat perkhidmatan maklumat Neustar. (WSJ)

Dasar

 • Ireland, pengatur perlindungan data utama Kesatuan Eropah, gagal menyelesaikan 98 peratus aduan mengenai pelanggaran privasi. (FT)

 • Salesforce akan membantu memindahkan pekerja yang ingin meninggalkan Texas, setelah negara itu meluluskan undang-undang yang ketat mengenai pengguguran. (NBC)

 • Pakar keselamatan prihatin bahawa lonjakan penggunaan cryptocurrency setelah pengambilalihan Taliban di Afghanistan dapat menghambat usaha untuk menjatuhkan sekatan ke atas kumpulan tersebut. (WSJ)

 • Syarikat Amerika telah berjanji untuk memerangi perkauman dan menyokong orang-orang kulit hitam Amerika, tetapi inisiatif serupa yang bermula beberapa dekad yang lalu di Rochester menunjukkan bahawa janji itu sukar ditepati. (NYT)

 • Pasaran buruh Britain berada dalam keadaan yang tidak menentu, dengan ribuan kekosongan jawatan dan banyak orang yang mencari pekerjaan tetapi tidak mempunyai kemahiran untuk menandingi jawatan kosong. (NYT)

Terbaik dari yang lain

 • Syarikat penerbangan global kini menanggung hutang $ 340 bilion, meningkat hampir 23 peratus sejak tahun 2020. (Bloomberg)

 • “Dengar itu? Suara Anda Diambil untuk Keuntungan. ” (Pendapat Kali)

 • Facebook membeli invois bernilai $ 100 juta dari ribuan perniagaan kecil yang dimiliki oleh wanita dan minoriti. (CNBC)

 • Mattel melancarkan semula He-Man dengan pemeran barisan sampingan yang lebih pelbagai. (NYT)

 • “Mengapa Monster Kita Bercakap dengan Michael Wolff.” (NYT)

Kami ingin maklum balas anda! Sila hantarkan fikiran dan cadangan ke [email protected]

Related Site :
1.myfreebulletinboard.com
gifetgif.com
reines-beaux.com
solelunarestaurant.com
survivingmommy.com