Mitos Kompetensi Teknologi Besar
tech

Mitos Kompetensi Teknologi Besar

Artikel ini adalah sebahagian daripada buletin On Tech. Berikut adalah koleksi lajur yang lalu.

Kami mengharapkan banyak dari syarikat teknologi yang kaya, pintar dan hebat, tetapi mereka tidak kebal terhadap salah urus. Dan apabila genius gagal, itu boleh memberi kesan buruk kepada pekerja syarikat tersebut dan merosakkan orang yang ditinggalkan berikutan kesilapan.

Artikel Wall Street Journal (langganan diperlukan) kemarin memperincikan cara-cara yang pada asasnya Facebook membenarkan orang berpengaruh mencabul peraturan syarikat, yang berlaku untuk orang lain. Dalam satu contoh yang dikutip dalam artikel itu, Facebook pada awalnya membenarkan bintang bola sepak Neymar menyiarkan gambar wanita bogel tanpa izinnya, walaupun peraturannya menentang tingkah laku tersebut.

Sudah jelas untuk beberapa waktu bahawa Facebook telah memberikan layanan istimewa kepada beberapa orang berprofil tinggi, termasuk Donald Trump. Apa yang ditunjukkan oleh laporan The Journal adalah penggunaan Facebook sarung tangan kanak-kanak untuk VIP adalah amalan sistemik yang mempengaruhi berjuta-juta orang, bahawa Facebook salah mengatur pelaksanaan polisi ini dan perlakuan istimewa itu telah menolak usaha dalam Facebook untuk membongkarnya.

Sesiapa yang telah bekerja untuk sebuah organisasi besar mungkin telah merasakan apa yang nampaknya telah berlaku di Facebook: Syarikat itu menyusun rancangan logik untuk pengguna berpengaruh yang tersekat ketika ditegakkan – dan kemudian syarikat itu tidak bersedia atau tidak dapat menyelesaikan sepenuhnya salah.

Cerita seperti sistem VIP yang gagal di Facebook, pengurusan pekerja gudang yang kacau-bilau Amazon dan permulaan palsu Apple berulang kali dalam membuat pertunjukan kereta, malah syarikat-syarikat superstar boleh menderita keributan birokrasi dan membuat keputusan yang kacau-balau yang menimpa banyak institusi besar.

Apa yang berbeza dengan syarikat teknologi adalah syarikat-syarikat itu sepertinya mempercayai kecekapan tertinggi mereka – dan begitu juga banyak orang awam. Itu menjadikan salah langkah mereka lebih mencolok, dan mungkin membuat syarikat lebih enggan untuk menanggung kesalahan mereka.

Idea asas mengenai dasar VIP Facebook – memberikan pandangan kedua mengenai keputusan yang mempengaruhi akaun berprofil tinggi – masuk akal.

Syarikat itu tahu bahawa dalam jumlah berbilion-bilion posting Facebook dan Instagram setiap hari, sistem komputer dan pekerjanya melakukan kesalahan. Komputer Facebook mungkin menghapus foto yang tidak berbahaya dari pesta ulang tahun kanak-kanak kerana sistem itu salah membaca sebagai gambaran seksual yang melanggar peraturan syarikat.

Memberi pandangan lain kepada siaran oleh orang yang berpengaruh tidak semestinya idea yang buruk; malangnya, polisi tersebut tidak dijalankan dengan baik. Menurut The Journal, kerana Facebook tidak menggunakan cukup moderator atau sumber lain untuk meninjau semua catatan, banyak pasukan “memilih untuk tidak menerapkan peraturan dengan akun berprofil tinggi sama sekali.” Faham? VIP dikecualikan daripada peraturan syarikat yang kurang berniat jahat daripada mengabaikan.

Jurnal melaporkan bahawa Facebook tahu selama bertahun-tahun bahawa tidak adil dan tidak bijaksana untuk membiarkan orang berprofil tinggi beroperasi di bawah buku peraturan yang berbeza dan lebih lemah, tetapi jumlah orang yang secara efektif dibebaskan dari hukuman terus bertambah. Artikel itu mengatakan bahawa sekurang-kurangnya 45 pasukan di Facebook mula menambahkan nama ke dalam senarai VIP sehingga mencapai sekurang-kurangnya 5.8 juta orang tahun lalu.

Saya akan mengakui bahawa pada skala berbilion pengguna Facebook, tidak ada prinsip dan amalannya yang sempurna. Facebook dan yang bekas ketua integriti sivik mengatakan bahawa syarikat telah membuat perubahan untuk mengatasi beberapa masalah dalam senarai VIPnya. Tetapi pelaporan The Journal akhirnya menunjukkan kesalahan yang lebih mendasar: Sebuah organisasi besar menunjukkan salah urus yang mengagumkan, dan tidak dapat atau tidak sepenuhnya menyelesaikan masalahnya.

Tidak mengejutkan apabila Kongres atau syarikat kabel bertindak tidak cekap. Tetapi kita melihat syarikat gergasi teknologi dengan dolar berjuta-juta dolar dan otak besar sebagai istimewa dan hebat dan lebih pintar daripada yang lain. Itu menjadikannya lebih mengejutkan apabila raksasa teknologi mengacaukan gaji pekerja dan tidak akan mengakuinya, seperti yang dilakukan Google, atau meraba-raba selama bertahun-tahun berusaha menjual bahan makanan, seperti yang dilakukan Amazon.

Syarikat teknologi termasuk Google, Facebook dan Amazon nampaknya tidak terkalahkan, tetapi kekayaan mereka yang semakin meningkat tidak menghentikan raksasa ini juga, kadang-kadang, tidak layak.


Wallet yang bernama Pocket ini ingin mengingatkan anda untuk makan sayur-sayuran hijau berdaun anda.


Kami ingin mendengar daripada anda. Beritahu kami apa pendapat anda mengenai buletin ini dan apa lagi yang anda mahu kami terokai. Anda boleh menghubungi kami di [email protected]

Sekiranya anda belum mendapatkan buletin ini di peti masuk anda, sila daftar di sini. Anda juga boleh membaca lajur On Tech yang lalu.


Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com