Nickolas Davatzes, Force Behind A&E dan History Channel, Meninggal pada usia 79 tahun
Media

Nickolas Davatzes, Force Behind A&E dan History Channel, Meninggal pada usia 79 tahun

Nickolas Davatzes, yang berperan penting dalam membuat jaringan televisyen kabel A&E dan History Channel, yang kini menjangkau 335 juta isi rumah di seluruh dunia, meninggal pada 21 Ogos di rumahnya di Wilton, Conn. Dia berusia 79 tahun.

Penyebabnya adalah komplikasi penyakit Parkinson, kata anaknya, George.

Davatzes (diucapkan dah-VAT-sis) adalah presiden dan ketua eksekutif A&E, awalnya Jaringan Seni & Hiburan, yang dikendalikannya dari tahun 1983 hingga 2005 sebagai usaha sama Hearst Corporation dan Disney-ABC Television Group. Dia memperkenalkan History Channel pada tahun 1995 dan tetap menjadi penyokong agresif, baik dalam industri ini dan sebagai jurucakap sebelum Kongres, untuk program pendidikan dan urusan awam.

Pada pertengahan tahun 1980-an, A&E telah muncul – kebanyakannya dengan membeli program dan membina khalayak penonton yang dapat ditagih dengan merundingkan hak pengedaran dengan sistem kabel tempatan – sebagai satu-satunya perkhidmatan kabel budaya yang disokong oleh pengiklan.

“Setelah 60 hari di sini, saya memberitahu isteri saya bahawa saya tidak fikir perkara ini mempunyai peluang 20 peratus, kerana setiap kali saya berpusing ada halangan lain,” kata Mr. Davatzes kepada The New York Times pada tahun 1989. “Saya biasa katakan bahawa kita seperti lebah – kita tidak sepatutnya terbang. “

Tetapi mereka berjaya. A&E menjadi menguntungkan dalam tiga tahun dengan menawarkan menu eklektik pengaturcaraan harian yang, seperti yang dikatakan oleh The Times, “mungkin termasuk potret biografi Herbert Hoover, sebuah program mengenai kerbau yang dipertaruhkan, dramatisasi sebuah cerpen Ann Beattie dan satu giliran dari komik stand-up Buzz Belmondo. “

“Kami tidak ingin menduplikasi ‘The A-Team’ atau ‘Laverne & Shirley,” “Mr. Davatzes mengatakan kepada The Times pada tahun 1985.” Ada generasi muda yang belum pernah melihat hiburan yang menimbulkan pemikiran di televisyen. Mereka pernah melihat bintang rock menghancurkan gitar setiap 16 minit, tetapi mereka tidak pernah melihat muzik klasik.

“Dengan standard rangkaian,” lanjutnya, “jumlah penonton kami akan selalu terbatas. Tetapi itu adalah fungsi kabel – untuk memberikan alternatif yang cukup sehingga individu dapat menjadi pengaturcara mereka sendiri. “

Di bawah payung A&E, rangkaian ini merangkumi gabungan program hiburan dan bukan fiksyen. Ini mencipta identiti tunggal dengan pertunjukan skrip (“100 Center Street,” “A Nero Wolfe Mystery”) dan kolaborasi seperti produksi bersama yang sangat popular dengan BBC “Pride and Prejudice,” siri mini berdasarkan Jane Austen novel yang dibintangi oleh Colin Firth dan Jennifer Ehle.

Jaringan ini terus memperluas skopnya untuk memasukkan siri dokumentari seperti “Biografi”; “Penimbun,” yang mungkin diklasifikasikan sebagai kajian antropologi penyimpanan kompulsif; dan tinjauan ensiklopedik History Channel terhadap Adolf Hitler.

Davatzes dianugerahkan Pingat Kemanusiaan Nasional oleh Presiden George W. Bush pada tahun 2006. Kerajaan Perancis menjadikannya sebagai chevalier dari Order of Arts and Letters pada tahun 1989. Dia dimasukkan ke dalam Hall of Fame Penyiaran & Kabel pada tahun 1999.

Setelah kematiannya, Frank A. Bennack Jr., naib ketua eksekutif Hearst, memanggilnya “bapa Saluran Sejarah.”

Nickolas Davatzes dilahirkan pada 14 Mac 1942, di Manhattan dari George Davatzes, seorang pendatang Yunani, dan Alexandra (Kordes) Davatzes, yang ibu bapanya berasal dari Yunani. Kedua ibu bapanya bekerja dalam perdagangan bulu.

Setelah menamatkan pengajian di Bryant High School di Astoria, Queens, dia memperoleh ijazah sarjana muda ekonomi pada tahun 1962 dan master dalam bidang sosiologi pada tahun 1964, keduanya dari Universiti St. John, di mana dia bertemu dengan calon isterinya, Dorothea Hayes.

Sebagai tambahan kepada puteranya George, dia dikekalkan oleh isterinya; anak lelaki lain, Dr Nicholas Davatzes; seorang saudari, Carol Davatzes Ferrandino; dan empat cucu. Seorang lagi anak lelaki, Christopher, mati di hadapannya.

Setelah berkhidmat di Marinir, Mr. Davatzes bergabung dengan Xerox Corporation pada tahun 1965 dan beralih ke teknologi maklumat di Intext Communications Systems pada tahun 1978. Seorang rakan memperkenalkannya kepada seorang eksekutif di syarikat kabel Warner Amex yang baru, yang merekrut dia semasa makan siang dan meminta dia menandatangani kontrak yang dibuat pada serbet restoran. Dia pergi bekerja di sana pada tahun 1980, bersama perintis televisyen kabel seperti Richard Aurelio dan Larry Wangberg.

Jaringan Seni & Hiburan terbentuk pada tahun 1983, ketika ia membantu memberikan sentuhan akhir pada penggabungan antara dua sistem kabel yang sedang bergelut: Jaringan Hiburan, yang dimiliki oleh RCA dan keluarga Rockefeller, dan Rangkaian ARTS, yang dimiliki oleh Hearst dan ABC.

Strateginya pada awalnya ada dua: fokus untuk menjadikan jaringan lebih tersedia untuk penonton, dan tidak dialihkan dengan menghasilkan program asli, sebaliknya fokus pada memperoleh yang sudah ada.

“Sekiranya anda dalam pengaturcaraan, kami tahu bahawa 85 peratus dari setiap pertunjukan baru yang ditayangkan biasanya gagal,” kata dalam wawancara tahun 2001 dengan The Cable Center, cabang pendidikan industri kabel.

“Pendekatan kami secara keseluruhan adalah untuk membuat model ekonomi yang waras,” kata Mr Davatzes pada tahun 1985. “Saya ingin memberitahu orang yang bekerja untuk kita bahawa kita tidak makan pada ’21.” “

Related Site :
enriqueig.com
ghostwriterpooja.com
all-steroid.com
daveandjoel.com
testbankcampus.com