‘One in a Million’ Aaliyah Akhirnya Menghancurkan Papan Papan Teratas 10
Media

‘One in a Million’ Aaliyah Akhirnya Menghancurkan Papan Papan Teratas 10

Vinyl membantu Olivia Rodrigo merebut kembali tempat No. 1 di carta album Billboard minggu ini, sementara kedatangan yang lama ditunda dalam streaming membawa album berusia 25 tahun oleh Aaliyah ke 10 teratas untuk pertama kalinya.

Rodrigo’s “Sour” mencatat minggu kelima di No. 1 dengan setara dengan 133,000 penjualan di Amerika Syarikat, menurut MRC Data, perkhidmatan pelacakan Billboard. Ia mempunyai 70 juta aliran, sangat bagus untuk album berusia tiga bulan. Tetapi ia adalah pelepasan album pada vinil yang menghantar “Sour” kembali ke puncak. Ia menjual 76,000 salinan di LP, nombor mingguan kedua terbaik untuk album vinil dalam sekurang-kurangnya 30 tahun, setelah Taylor Swift menjual 102,000 salinan “Evermore” pada bulan Jun. Beberapa minggu yang lalu, Billie Eilish menjual 73.000 terbarunya, “Happier Than Ever.”

Kejayaan album-album ini mencerminkan peningkatan populariti rekod vinil, yang tahun lalu di Amerika Syarikat menghasilkan pendapatan runcit yang lebih besar daripada CD untuk pertama kalinya sejak tahun 1986. Tetapi rilis juga mendapat manfaat daripada peraturan carta Billboard yang berkuat kuasa Oktober lalu . Sebelum itu, banyak penjualan vinil dihitung ketika peminat membuat pesanan pertama; walaupun rakaman belum siap, peminat sering menerima salinan yang boleh dimuat turun semasa mereka menunggu. Kini, penjualan tersebut dihitung setelah rekod dihantar kepada pelanggan – yang membolehkan banyak artis mendapatkan penjualan awal bernilai beberapa minggu atau bulan.

Juga minggu ini, rapper Trippie Redd dibuka di No. 2 dengan “Trip at Knight”, dan “Solar Power” baru Lorde membuat debutnya di No. 5. Rod SollFly yang berusia lima bulan Rod Wave mendarat di No. 3 selepas penerbitan semula mewah, dan “Planet Her” Doja Cat baru-baru ini adalah No.4.

“One in a Million,” album kedua penyanyi R&B Aaliyah, yang meninggal pada tahun 2001 pada usia 22 tahun, telah lama tidak hadir di pasar. Tetapi perjanjian baru-baru ini yang dibuat oleh syarikat yang mengendalikan katalognya – yang dikendalikan oleh seorang lelaki yang kebetulan menjadi pamannya – membawanya kembali dalam bentuk cetak dan akhirnya mula mengeluarkan muzik Aaliyah pada perkhidmatan streaming.

Minggu ini, “One in a Million”, yang terhenti di No. 18 ketika dibebaskan pada tahun 1996, mendarat di No. 10. Namun, ini bukan pertama kalinya Aaliyah dalam 10 Besar. Album ketiganya, “Aaliyah” (2001), masuk ke No. 1, dan koleksi anumerta, “I Care 4 U” (2002), mencapai No. 3.

Related Site :
enriqueig.com
ghostwriterpooja.com
all-steroid.com
daveandjoel.com
testbankcampus.com