Pemberi maklumat Theranos memberi kesaksian bahawa dia khuatir dengan ujian darah syarikat.
tech

Pemberi maklumat Theranos memberi kesaksian bahawa dia khuatir dengan ujian darah syarikat.

SAN JOSE, Calif. – Pemberi maklumat utama terhadap Theranos, permulaan ujian darah yang runtuh di bawah skandal pada 2018, memberi keterangan pada hari Selasa dalam perbicaraan penipuan pengasas syarikat itu, Elizabeth Holmes.

Pemberi maklumat, Erika Cheung, bekerja sebagai pembantu makmal di Theranos selama enam bulan pada tahun 2013 dan 2014 sebelum melaporkan masalah ujian makmal di syarikat itu kepada ejen persekutuan di Pusat Perkhidmatan Medicare & Medicaid pada tahun 2015. Hari pertama kesaksiannya mendedahkan kepada juri apa yang mungkin diketahui oleh mereka yang mengikuti kisah Theranos: Teknologi ujian darah terkenal syarikat itu tidak berfungsi.

Di ruang sidang yang penuh sesak, Cheung mengatakan dia menolak tawaran pekerjaan lain dari kuliah untuk bergabung dengan Theranos kerana dia terpesona dengan karisma Cik Holmes dan terinspirasi oleh kejayaannya sebagai wanita dalam bidang teknologi. Holmes mengatakan mesin Theranos, yang disebut Edison, dapat mengetahui dengan cepat dan murah sama ada orang mempunyai pelbagai penyakit kesihatan hanya dengan menggunakan beberapa tetes darah.

“Dia sangat pandai berbicara dan memiliki keyakinan yang kuat terhadap misinya,” kata Cheung mengenai Holmes.

Tetapi kegembiraan Cik Cheung semakin pudar setelah dia menyaksikan tindakan yang dia tidak setuju di makmal Theranos, katanya. Dalam beberapa kes, hasil ujian darah terpadam dihapus untuk memastikan bahawa teknologi Theranos lulus ujian kawalan kualiti. Cheung juga bimbang ketika dia menderma darahnya sendiri kepada Theranos dan ujian pada mesin syarikat mengatakan bahawa dia kekurangan vitamin D tetapi ujian tradisional tidak, katanya.

Cheung, yang melihat menu sekitar 90 ujian darah yang ditawarkan oleh Theranos, mengatakan bahawa walaupun janji Holmes mengenai mesin Edison, mereka hanya dapat memproses sebilangan kecil ujian yang disenaraikan. Selebihnya harus dilakukan oleh penganalisis darah tradisional atau dikirim ke syarikat diagnostik, katanya.

Akhirnya, Cheung mengundurkan diri kerana ragu-ragu mengenai perkhidmatan ujian Theranos.

“Saya tidak selesa memproses sampel pesakit,” katanya. “Saya tidak menganggap teknologi yang kita gunakan cukup memadai untuk terlibat dalam tingkah laku itu.”

Semasa keterangan Cheung, peguam Holmes membantah pelbagai jenis e-mel dan komunikasi dalaman lain yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan sebagai bukti. Kedua-dua pihak bertelagah atas aturan argumen yang dapat digunakan dan relevannya keterangan Cheung.

“CEO tidak bertanggungjawab untuk setiap komunikasi yang berlaku dalam sebuah syarikat,” kata Lance Wade, seorang peguam yang mewakili Ms. Holmes.

John Bostic, seorang pendakwa dan penolong peguam AS, berpendapat bahawa dokumen yang menunjukkan masalah dalaman Theranos relevan dengan kes itu, tidak kira sama ada nama Ms. Holmes ada di atasnya.

Wade membalas bahawa Cik Cheung pernah menjadi pekerja peringkat permulaan dan hampir tidak berinteraksi dengan Holmes.

“Sepengetahuan kami, wawancara yang baru anda dengar adalah perbualan terpanjang yang pernah dilakukannya dengan pelanggan kami,” katanya.

Melalui semua itu, Cik Holmes duduk dengan tenang dengan blazer kelabu dan gaun hitam, memerhatikan proses dari balik topeng perubatan.

Surat Cheung tahun 2015 kepada Pusat Perkhidmatan Medicare & Medicaid yang menggariskan masalah dengan ujian Theranos mencetuskan pemeriksaan mengejut oleh agensi yang menyebabkan syarikat itu menutup makmalnya. Tyler Schultz, seorang pekerja muda lain di makmal Theranos, juga berkongsi maklumat mengenai masalah makmal dengan The Wall Street Journal, yang menerbitkan pendedahan syarikat. Schultz juga disenaraikan sebagai saksi berpotensi dalam perbicaraan.

Sejak berperanan dalam kematian Theranos, Cheung telah menjadi penyokong etika dalam teknologi. Dia telah menyampaikan Ceramah TED tentang bercakap benar dengan kuat dan membantu menemukan Etika dalam Keusahawanan, sebuah organisasi bukan untung yang menyediakan latihan dan bengkel etika kepada pengasas, pekerja dan pelabur baru.

Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com