Pinterest Dituduh Tidak Membayar ‘Pencipta Bersama’ Wanita
Dealbook

Pinterest Dituduh Tidak Membayar ‘Pencipta Bersama’ Wanita

SAN FRANCISCO – Semasa Pinterest tayang di depan umum pada tahun 2018, rakan-rakan Christine Martinez mengucapkan tahniah. Dia telah bekerja rapat dengan pengasas papan tulis digital pada masa-masa awalnya dan rakan-rakannya berpendapat bahawa dia akan menjadi kaya di samping mereka.

Tetapi ketika harga saham Pinterest meningkat, menjadikan pengasasnya menjadi jutawan, Cik Martinez mengatakan bahawa dia menyedari dia tidak akan diberi pampasan atau penghargaan atas sumbangannya.

Pada hari Isnin, dia menuntut.

Dalam tuntutan yang diajukan di Mahkamah Tinggi Daerah Alameda, Ms. Martinez menuduh Ben Silbermann dan Paul Sciarra, dua dari tiga pengasas Pinterest, melanggar kontrak tersirat, pencurian idea, pengayaan tidak adil dan amalan perniagaan yang tidak adil. Martinez telah membuat Pinterest bersama dengan Mr. Silbermann dan Mr. Sciarra, kata gugatan itu, yang menyumbangkan idea-idea yang merupakan “konsep pengorganisasian teras,” seperti mengatur gambar di papan dan membolehkan e-dagang.

Martinez, 40, tidak pernah bekerja secara rasmi oleh Pinterest dan juga tidak meminta kontrak. Dia tidak diberi stok, walaupun dia mengatakan pengasas Pinterest secara lisan bersetuju untuk membayarnya berkali-kali.

Martinez berpendapat bahawa dia dan pengasas mempunyai kontrak tersirat, berdasarkan perbincangan mereka. Pinterest bahkan menamakan bahagian kod sumbernya setelah dia, menurut aduan itu. Dan dia berkawan rapat dengan pengasas bersama sehingga dia membawa mereka berdua pulang untuk Krismas dan merupakan pengiring pengantin dalam perkahwinan Mr. Silbermann.

“Saya selalu mengharapkan ketika mereka dapat memberi ganti rugi kepada saya, mereka akan melakukannya,” katanya, sambil menambahkan bahawa dia sudah naif. “Tidak pernah ada keraguan dalam benak saya.”

Pinterest tidak segera menanggapi permintaan untuk memberi komen.

Tuntutan itu memperbaharui persoalan mengenai apakah Pinterest, yang melayani pengguna wanita, memusuhi wanita dan minoriti di tempat kerjanya.

Musim panas yang lepas, Ifeoma Ozoma dan Aerica Shimizu Banks, dua bekas pekerja Pinterest, tweet mengenai perbezaan gaji, pembalasan dan komen seksis, perkauman yang mereka alami di syarikat itu. Tidak lama kemudian, Francoise Brougher, mantan ketua pegawai operasi Pinterest, menuntut syarikat itu kerana diskriminasi dan pembalasan jantina.

Sebagai tindak balas, pekerja Pinterest mengadakan jalan keluar maya Ogos lalu, menuntut syarikat itu meningkatkan jumlah wanita dan minoriti di peringkat teratas dan memberikan lebih banyak ketelusan mengenai tahap kenaikan pangkat, pengekalan dan gaji.

Pada bulan Disember, syarikat itu bersetuju untuk penyelesaian $ 22.5 juta dengan Ms. Brougher, termasuk sumbangan $ 2.5 juta untuk badan amal untuk wanita dan minoriti yang kurang mewakili teknologi. Pemegang saham Pinterest kemudian menuntut syarikat dan lembaga pengarahnya atas budaya tempat kerjanya.

Ozoma telah membantu menaja Silently No More Act di California, yang akan memperluas perlindungan pekerja yang bercakap mengenai diskriminasi atau gangguan di tempat kerja. Baru-baru ini disahkan oleh badan perundangan negara.

Martinez mengatakan bahawa dia tidak terkejut melihat berita utama mengenai budaya Pinterest dan bahawa dia kecewa dengan pemutusan hubungan antara pengasas lelaki syarikat itu dan pengguna wanita.

“Saya telah menghabiskan banyak tahun menjadi bingung bagaimana orang percaya bahawa ketiga-tiga lelaki ini mencipta produk seperti ini untuk wanita – bahawa mereka cukup memahami wanita,” katanya.

Bermula pada tahun 2008, tahun sebelum Pinterest ditubuhkan, Mr. Silbermann dan Mr. Sciarra meminta nasihat Ms. Martinez mengenai berbagai konsep dari nama dan ciri-cirinya hingga strategi pemasaran dan peta jalan produknya, menurut tuntutan itu.

Martinez telah mempelajari reka bentuk dalaman, membuat blog gaya hidup dan mendirikan LAMA Designs, sebuah syarikat permulaan e-commerce. Walaupun model perniagaan LAMA berfungsi dan menunjukkan janji, kapitalis teroka tidak menganggapnya serius dan dia mengatakan dia berjuang untuk mengumpulkan wang.

Namun pembiayaan untuk Pinterest, berdasarkan lebih dari sekadar idea dan bukti kelayakan Mr. Silbermann dan Mr. Sciarra, menjadi lebih mudah. Martinez mengatakan bahawa dia sangat ingin membantu rakan-rakannya.

“Mereka tidak memiliki latar belakang pemasaran atau keahlian dalam membuat produk untuk wanita,” katanya. “Peranan saya adalah selalu mendidik mereka.”

Menurut tuntutan itu, Ms. Martinez memberi idea kepada pengasas untuk mengatur gambar di “papan”, ciri utama laman web ini; membuat frasa ajakan bertindak, “Pin it”; dan mewujudkan kategori utamanya termasuk hiasan rumah, fesyen dan DIY. Dia juga membantu Mr. Silbermann membujuk blogger reka bentuk dan gaya hidup teratas untuk menggunakan Pinterest dan mempromosikannya. Dia membawanya ke persidangan, mengumpulkan maklum balas dari masyarakat dan mengasah lapangan kepada mereka, katanya.

Martinez mengatakan bahawa dia hanya menyedari dia tidak akan mendapat pampasan setelah Pinterest diumumkan pada tahun 2018.

Tidak lama kemudian, katanya, kematian dalam keluarga menyebabkan dia merenung hidupnya. Itu memberi semangat kepadanya untuk berbicara mengenai Pinterest.

“Saya tidak dapat membawa ini ke kubur saya,” katanya.


Related Site :
1.myfreebulletinboard.com
gifetgif.com
reines-beaux.com
solelunarestaurant.com
survivingmommy.com