Runcit Bata-dan-Mortar di Zaman Covid, dan Amazon
Dealbook

Runcit Bata-dan-Mortar di Zaman Covid, dan Amazon

Peruncit batu bata telah merosot dalam beberapa tahun kebelakangan. Pertama kali datang Amazon. Kemudian wabak itu.

Walaupun pusat membeli-belah raksasa hampir pupus dan banyak etalase ditutup, kedai kotak besar yang melabuhkan pusat membeli-belah di seluruh kawasan pinggir bandar sedang menikmati kebangkitan semula. Syarikat seperti Best Buy, Dick’s Sporting Goods dan Home Depot telah berjaya bertahan, malah berkembang maju. Tambahkan ke senarai itu, peserta lain yang agak tidak mungkin: Kohl’s.

Peruncit, yang menjual pakaian, barang-barang rumah, barang-barang sukan dan banyak lagi, tidak sabar-sabar. Hanya di mana Kohl sesuai tidak selalu jelas. Ia lebih kecil daripada kedai serbaneka, tetapi mempunyai banyak persembahan yang sama. Kedainya sering berhampiran Walmarts, tetapi mempunyai lebih banyak jenama utama.

Sejak mengambil alih jawatan ketua eksekutif Kohl pada tahun 2018, Michelle Gass telah berusaha untuk mengukir identiti syarikat yang berbeza. Dia menyertai syarikat itu lapan tahun yang lalu setelah lebih dari satu dekad bekerja di Starbucks.

Di antara pergerakannya – selain menjaga kedai terbuka semasa wabak – telah melakukan beberapa siri kerjasama dengan syarikat lain.

Yang paling tidak konvensional adalah perjanjian dengan Amazon pada tahun 2019 yang membolehkan pelanggan mengembalikan produk Amazon ke kedai Kohl. Semasa di sana, Cik Gass berharap, mereka mungkin akan berbelanja.

Rakan kongsi baru yang lain ialah Sephora, peruncit kecantikan, yang mendirikan kedai mini di lokasi Kohl. Ia seperti sebuah kedai serbaneka.

Temu ramah ini disingkat dan diedit untuk kejelasan.


Bagaimana dengan masa kecil anda memberitahu pekerjaan anda sebagai CEO hari ini?

Saya dilahirkan dan dibesarkan di sebuah bandar kecil di Maine, dan dibesarkan dalam keluarga dan komuniti kelas pekerja. Saya adalah antara yang pertama dalam keluarga saya mendapat ijazah kolej selama empat tahun. Itu mendorong semangat untuk melakukan lebih banyak, mencapai lebih banyak, dari usia yang sangat muda. Saya bekerja sepanjang sekolah menengah dan kolej. Pekerjaan pertama saya adalah mengemas barang runcit. Saya menanti dan membuat kerja kilang. Saya suka bekerja keras, dan saya sangat menghargai orang yang juga bekerja keras.

Saya mendapat ijazah dalam bidang kejuruteraan kimia. Kadang-kadang orang bertanya kepada saya, “Bagaimana anda belajar teknik, terutamanya sebagai seorang wanita?” Dan secara terang-terangan, saya cukup pragmatik, dan saya tahu saya dapat memperoleh pekerjaan yang hebat dengannya. Saya tidak membesar dengan jurutera di sekitar saya, tetapi saya membuat kerja rumah dan saya merasakan bahawa ini akan membuka pintu. Dan ia benar-benar berlaku.

Apa yang anda pelajari daripada bekerja dengan Howard Schultz di Starbucks?

Tiga perkara. Salah satunya adalah kepentingan budaya; budaya yang kuat itu dibina dari masa ke masa. Kedua, bukan hanya yang anda jual, tetapi pentingnya hubungan sesama manusia, hubungan emosi di sekitar kehidupan atau pengguna, pertalian dengan jenama. Dan yang ketiga, dan minat saya yang besar, adalah kekuatan inovasi.

Starbucks mempunyai cadangan jenama yang sangat jelas. Bagaimana anda menentukan tempat Kohl berada dalam ekosistem pengguna?

Kohl mempunyai model yang berjaya untuk masa yang lama, seperti jenama kedai serbaneka hibrid ini, tetapi dengan kemudahan pusat membeli-belah besar-besaran. Tetapi lama-kelamaan ia menjadi kabur. Jadi cabaran dan peluangnya adalah, “OK, ruang apa yang dapat kita tempati yang akan dibezakan?” Sebahagiannya menjadi peruncit saluran omni yang relevan. Dan saya benar-benar merasa bahawa kami telah mencentang kotak itu. Tetapi dari sudut pandang produk dan jenama, bagaimana kita akan lebih relevan? Bagaimana kita akan mempunyai jenama untuk sesuatu?

Gedung beli-belah mengalami masalah sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Oleh itu, bagaimana anda membuatnya berfungsi apabila JC Penney dan Macy’s telah berusaha keras?

Kami berjauhan dengan kedai serbaneka tradisional. Kami kecil, kami sangat senang dan membolehkan kami melakukan perkara seperti membeli dalam talian, menjemput di kedai dan tepi jalan. Tetapi yang lebih penting, kita melihat diri kita sebagai konsep khusus, bahawa Kohl adalah kurator dan penyunting untuk membawakan semua produk dan jenama yang anda perlukan untuk menjalani gaya hidup yang lebih aktif dan santai.

Adakah ia naik pasaran? Adakah ia turun pasaran? Siapa pengguna sasaran?

Kami mempunyai Amerika. Kami melayani pelanggan yang sangat luas, semua demografi. Strategi kami adalah gaya hidup aktif dan santai, dan menjual jenis produk yang diperkuat selama wabah. Orang mahu kelihatan baik. Mereka mahu selesa. Almari pakaian mereka akan kelihatan sangat berbeza dari pada akhirnya daripada apa yang masuk.

Ramai orang akan berfikir bahawa peruncit batu bata akan menjadi gila untuk bekerjasama dengan Amazon. Apakah logik di sebalik perjanjian anda dengan mereka?

Apabila anda mengambil langkah mundur dan memikirkan bagaimana rasanya mengembalikan barang, ia sangat menyusahkan dengan cara tradisional, terutamanya dengan pengembalian dalam talian. Mencari kotak, mencari pita, melampirkan resit, semua itu. Kami menangani masalah kesakitan itu. Amazon mendapat perjanjian yang dapat mengatasi masalah geseran, dan kami dapat memanfaatkan selera makan dan sambutan dalam lalu lintas. Ia sememangnya tidak konvensional ketika kami mengumumkannya, tetapi saya rasa ia berjaya dengan baik.

Bagaimana wabak itu mengubah perniagaan runcit dengan cara yang akan bertahan pada bulan-bulan dan tahun-tahun mendatang?

Apabila anda berada dalam krisis, anda harus membuat keputusan dengan cepat. Kita jelas perlu mengutamakan bagaimana kita menjaga keselamatan orang dan pelanggan kita. Ketika itu selesai, kami menggunakan kesempatan untuk melihat strategi kami dan berkata, “Bagaimana kita menjadi lebih besar dan lebih berani?” Dan itu membolehkan kami memulakan perbualan dengan Sephora.

Apabila anda bercakap tentang peningkatan keuntungan, berapa banyak yang akan disampaikan kepada rakan sekutu dan orang di kedai?

Kita harus membuat keputusan yang sukar seperti itu, dari sudut ke depan dan ketika kita membuka pintu dan menjemput rakan sekerja kita kembali, dan ini adalah pasaran buruh yang sangat ketat. Kami melakukan banyak usaha untuk memastikan bahawa kami berdaya saing berdasarkan pasaran demi pasaran. Oleh itu, kami memberikan bonus kepada rakan sejam kami. Oleh itu, saya rasa kami melakukan banyak perkara untuk memastikan bahawa kami mewujudkan persekitaran yang sangat baik untuk orang-orang kami.

Apa yang perlu anda lakukan untuk menarik pekerja yang anda perlukan sekarang? Apa yang mereka mahukan dan apa yang mereka dapat, terus terang, bahawa mereka tidak?

Lebih daripada 75 peratus tenaga kerja tersebut adalah sambilan, dan rakan sekerja kita menyukai kelonggaran. Mereka suka budaya.

Adakah orang lebih suka menjadi sambilan? Sekiranya anda menawarkan mereka peranan sepenuh masa, adakah anda memberitahu saya bahawa mereka akan menolaknya?

Saya rasa sukar untuk menjawab soalan itu. Perkara yang sangat saya dengar dari orang ramai ialah mereka menyukai konsep fleksibiliti ini. Dan saya sangat percaya bahawa kami menyediakan banyak peluang.

Anda pernah bercakap tentang menjadi pemimpin hamba sebelum ini. Bagaimana anda menyeimbangkan keperluan untuk menjaga pekerja anda dengan komitmen anda untuk memberikan para pemegang saham?

Sebagai CEO yang menerajui perniagaan ini, saya mempunyai banyak pihak yang berkepentingan, dan pastinya pelabur kami adalah salah satu daripadanya. Salah satu tanggungjawab saya adalah memastikan bahawa kita mempunyai perniagaan yang lestari, perniagaan yang dapat menggunakan banyak orang dan juga melayani para pemegang kepentingan dan masyarakat secara amnya. Kerana ia berkaitan dengan orang yang kita gunakan, orang bekerja di Kohl dengan banyak alasan di luar apa yang ada di dalam gaji mereka. Itu bahagian penting. Tentunya. Tetapi ada kebanggaan kerana mempunyai pekerjaan yang hebat dan menjadi sebahagian daripada syarikat yang anda banggakan untuk dikaitkan.

Related Site :
1.myfreebulletinboard.com
gifetgif.com
reines-beaux.com
solelunarestaurant.com
survivingmommy.com