Saham Tencent Turun Selepas Media China Mengkritik Permainan Video
Dealbook

Saham Tencent Turun Selepas Media China Mengkritik Permainan Video

Saham Tencent Holdings dan syarikat permainan video terkemuka China lain menjunam di perdagangan Hong Kong pada hari Selasa setelah outlet media yang berafiliasi dengan Beijing menyebut produk mereka “candu rohani.”

Letupan dari outlet, Economic Information Daily, menyusuli peningkatan tekanan selama berbulan-bulan dari Beijing yang ditujukan untuk industri internet China yang lebih luas, yang melayani satu bilion pengguna. Tekanan itu telah mendorong para pelabur global untuk menarik miliaran dolar dari stok teknologi China, kerana bimbang peraturan yang lebih ketat dapat merugikan prospek syarikat.

Artikel Daily Information Economic tidak menyatakan bahawa perubahan kebijakan tertentu akan dibuat, dan tidak jelas apakah itu mencerminkan pandangan para pegawai Beijing atau hanya pendapat para editor penerbitan itu.

Menambah ketidakpastian, pautan ke artikel itu mati pada hari Selasa, walaupun salinannya masih dapat dijumpai di laman web Xinhua, agensi berita rasmi negara, yang mengendalikan Economic Information Daily.

Walaupun tidak yakin, pelabur yang gementar cepat menjual saham.

Saham Tencent, konglomerat teknologi dengan kehadiran besar di media sosial dan hiburan selain permainan video, turun sekitar 10 peratus pada satu ketika, walaupun kerugian kemudiannya menjadi sederhana dan berakhir sekitar 7 peratus. Saham NetEase, syarikat permainan video daratan lain, jatuh hampir 9 peratus.

Tajuk artikel – “‘candu rohani’ telah berkembang menjadi industri bernilai ratusan miliar dolar” – meninggalkan sedikit keraguan pada teras karya ini. Ini menyebut banyak ancaman yang ditimbulkan oleh permainan video, termasuk mengalihkan perhatian dari sekolah dan keluarga dan menyebabkan rabun jauh.

“Tidak ada industri atau sukan yang harus berkembang dengan harga yang menghancurkan generasi,” katanya.

Artikel itu merangkumi Tencent, yang memiliki permainan yang popular di China seperti Honor of Kings dan juga gelaran yang popular di seluruh dunia, seperti League of Legends.

Tencent mengeluarkan kenyataan pada hari Selasa di rangkaian media sosial WeChat yang menerangkan beberapa had yang baru saja diputuskannya, seperti mengehadkan waktu permainan untuk kanak-kanak di bawah umur dan meningkatkan usaha untuk mengeluarkan mereka yang berbohong mengenai usia mereka untuk bermain.

Pemeriksaan ini bukan perkara baru bagi Tencent atau industri. Lebih daripada separuh pengguna internet Cina bermain permainan dalam talian, menurut statistik kerajaan. Pada masa lalu, para pegawai bimbang bahawa permainan boleh mencederakan akademik kanak-kanak, merosakkan penglihatan mereka dan mengurangkan kesediaan tentera negara. Pada tahun 2019, pihak berkuasa mengehadkan jumlah masa yang dapat diluangkan oleh orang muda untuk bermain permainan dalam talian.

Related Site :
1.myfreebulletinboard.com
gifetgif.com
reines-beaux.com
solelunarestaurant.com
survivingmommy.com