Syarikat Baru Dengan Misi Liar: Kembalikan Mammoth Woolly
tech

Syarikat Baru Dengan Misi Liar: Kembalikan Mammoth Woolly

Pada masa itu, para penyelidik sedang belajar bagaimana membina semula genom spesies yang pupus berdasarkan serpihan DNA yang diambil dari fosil. Menjadi mungkin untuk menentukan perbezaan genetik yang membezakan spesies kuno daripada sepupu moden mereka, dan untuk mulai mengetahui bagaimana perbezaan DNA tersebut menghasilkan perbezaan dalam tubuh mereka.

Dr. Church, yang terkenal dengan penemuan cara membaca dan mengedit DNA, bertanya-tanya apakah dia dapat menghidupkan semula spesies yang pupus dengan menulis semula gen saudara yang hidup. Kerana gajah dan rama-rama Asia mempunyai nenek moyang bersama yang hidup kira-kira enam juta tahun yang lalu, Dr. Church berpendapat mungkin untuk mengubah genom gajah untuk menghasilkan sesuatu yang akan kelihatan dan bertindak seperti raksasa.

Di sebalik rasa ingin tahu saintifik, dia berpendapat, mammoth berbulu dapat menghidupkan semula alam sekitar. Hari ini, tundra Siberia dan Amerika Utara di mana haiwan-haiwan yang pernah dirumput dengan cepat memanaskan dan melepaskan karbon dioksida. “Mamot adalah hipotesis penyelesaian untuk ini,” Dr. Church berpendapat dalam ceramahnya.

Hari ini tundra dikuasai oleh lumut. Tetapi ketika rama-rama berbulu ada di sekitarnya, kebanyakannya adalah padang rumput. Beberapa penyelidik berpendapat bahawa mammoth berbulu adalah jurutera ekosistem, menjaga padang rumput dengan memecah lumut, merobohkan pokok dan menyediakan baja dengan kotorannya.

Ahli ekologi Rusia telah mengimport bison dan spesies hidup lain ke tempat perlindungan di Siberia yang mereka namakan Taman Pleistocene, dengan harapan dapat mengubah tundra kembali ke padang rumput. Dr. Church berpendapat bahawa mammoth berbulu yang dibangkitkan akan dapat melakukan ini dengan lebih berkesan. Padang rumput yang dipulihkan akan menjadikan tanah tidak mencair dan terhakis, katanya, dan bahkan mungkin mengunci karbon dioksida yang memerangkap panas.

Cadangan Dr. Church menarik banyak perhatian dari media tetapi sedikit dana melebihi $ 100,000 daripada pengasas bersama PayPal, Peter Thiel. Makmal Dr. Church menganugerahkan penyelidikan raksasa ke eksperimen lain yang lebih baik dengan dana yang lebih baik. “Set alat ini dapat digunakan untuk banyak tujuan, baik itu punah atau menyusun semula genom manusia,” kata Dr. Hysolli.

Kredit …Gereja George

Menganalisis genom mammoth berbulu yang dikumpulkan dari fosil, Dr. Hysolli dan rakan-rakannya membuat senarai perbezaan yang paling penting antara haiwan dan gajah. Mereka memusatkan perhatian pada 60 gen yang dicadangkan oleh eksperimen mereka penting untuk ciri khas mammoth, seperti rambut, lemak, dan tengkorak mamalia berkubah yang khas.

Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com