Telefon Pintar Mungkin Terlalu Baik
tech

Telefon Pintar Mungkin Terlalu Baik

Artikel ini adalah sebahagian daripada buletin On Tech. Berikut adalah koleksi lajur yang lalu.

Saya akan mengemukakan soalan yang sengaja memprovokasi: Bagaimana jika telefon pintar begitu berjaya dan berguna sehingga mereka menahan inovasi?

Ahli teknologi kini membayangkan apa yang boleh menjadi perkara besar seterusnya. Tetapi tidak mungkin ada yang lain seperti telefon pintar, pasaran massa pertama dan mungkin terakhir dan komputer transformatif global.

Saya mungkin kelihatan seperti futuris abad ke-19 yang tidak dapat membayangkan bahawa kuda akan diganti dengan kereta. Tetapi izinkan saya menyatakan bahawa fenomena telefon pintar tidak akan dapat ditiru.

Pertama, ketika orang-orang dalam teknologi membayangkan masa depan, mereka secara implisit bertaruh bahawa telefon pintar akan diganti sebagai pusat kehidupan digital kita dengan perkara-perkara yang kurang jelas – bukan papak yang menarik kita dari dunia kita tetapi teknologi yang hampir tidak dapat dibezakan dari udara yang kita hirup.

Kacamata realiti maya adalah kegusaran besar sekarang, tetapi taruhannya ialah teknologi seperti VR atau komputer yang dapat “belajar” seperti orang akhirnya akan mengaburkan garis antara kehidupan dalam talian dan kehidupan nyata, dan antara manusia dan komputer, hingga penghapusan. Itulah visi di sebalik “metaverse”, visi luas bahawa interaksi manusia maya akan sama kompleksnya dengan perkara sebenar.

Mungkin anda berfikir bahawa teknologi yang lebih mendalam dan manusiawi terdengar menarik, atau mungkin mereka seperti impian kooks woo-woo. (Atau mungkin sedikit dari kedua-duanya.) Bagaimanapun, para teknolog mesti membuktikan kepada kita bahawa masa depan yang mereka bayangkan lebih menarik dan berguna daripada kehidupan digital yang sudah kita miliki terima kasih kepada superkomputer ajaib di poket kita.

Cabaran untuk teknologi baru adalah bahawa telefon pintar berjaya ke tahap di mana sukar untuk membayangkan alternatif. Dalam ledakan penjualan yang berlangsung sekitar satu dekad, peranti berubah dari kebaruan untuk kutu buku menjadi satu-satunya komputer yang dimiliki oleh berbilion orang di seluruh dunia. Telefon pintar berjaya sampai ke titik di mana kita tidak perlu memberi perhatian kepada mereka. (Ya, itu termasuk model iPhone yang diperbaharui secara bertahap yang dibincangkan oleh Apple pada hari Selasa.)

Daya tarikan alat-alat ini dalam kehidupan kita dan dalam khayalan ahli teknologi sangat kuat sehingga teknologi baru sekarang harus ada hampir bertentangan dengan telefon pintar.

Ketika rakan sekerja saya Mike Isaac mencuba model kacamata baru Facebook yang dapat mengambil gambar dengan ketukan di kuil, seorang eksekutif syarikat berkata kepadanya: “Bukankah lebih baik daripada mengeluarkan telefon anda dan memegangnya di depan wajah anda? setiap kali anda mahu meraih momen? “

Saya mendapat pandangan eksekutif. Memang benar bahawa peranti seperti Apple Watch, kacamata Facebook dan Snap’s Spectacles pandai membuat ciri telefon pintar menjadi kurang menarik. Syarikat-syarikat termasuk Facebook, Snap dan Apple juga mengusahakan kacamata yang – seperti Google Glass yang gagal – bertujuan untuk menggabungkan maklumat digital seperti peta dengan apa yang kita lihat di sekitar kita.

Komen itu juga menunjukkan bahawa mana-mana teknologi pengguna baru harus menjawab soalan yang tidak dapat dielakkan: Mengapa saya harus membeli alat lain untuk mengambil gambar, membelok arah berbasikal atau memainkan muzik apabila saya dapat melakukan sebahagian besar dengan telefon pintar yang sudah ada di dalam poket saya? Adakah saya perlu tinggal di metaverse ketika saya mempunyai pengalaman serupa di skrin segi empat tepat telefon saya?

Telefon pintar tidak mungkin menjadi apotheosis teknologi, dan saya ingin tahu perkembangan teknologi yang ingin menjauhinya. Tetapi sekurang-kurangnya buat masa ini, dan mungkin selamanya, kebanyakan teknologi untuk kehidupan seharian adalah makanan tambahan untuk telefon bimbit dan bukannya pengganti. Komputer kecil ini mungkin sangat berguna sehingga tidak akan pernah berlaku revolusi pasca telefon pintar.


  • Sekiranya anda membeli telefon baru sekarang? Dalam ruangan baru-baru ini, rakan sekerja saya Brian X. Chen meneliti soalan untuk menanyakan apakah anda berfikir untuk menukar telefon pintar anda untuk model baru: Bolehkah anda membaiki apa yang membuat telefon anda menjengkelkan daripada menggantinya? Masih bolehkah anda mendapatkan kemas kini perisian dengan model yang ada? Bagaimana telefon baru mengubah hidup anda?

  • Kami mahukan kereta terbang dan kami mendapat vakum robot $ 850 yang mengarahkan anjing doo: Untuk membina Roomba terbaru, syarikat itu “membina lebih dari 100 model fizikal kotoran haiwan peliharaan, dan melatih algoritma pada lebih dari seratus ribu gambar untuk mendapatkan alat untuk mengelakkan omong kosong,” tulis The Washington Post. Juga, robot mengumpulkan banyak data dari dalam rumah anda. (Roomba masih ada keliru dengan permaidani berjalur hitamwalaupun.)

  • “Ini adalah pertunjukan gelap yang mengejutkan, dan itu sengaja.” Ini adalah karangan pemikiran mengenai siri video streaming baru yang difokuskan pada keluarga terkenal TikTok yang memanusiakan orang-orang yang mendorong selebriti media sosial.

Lihat klip video ini dari sarang burung hantu terlarang di Indiana. Burung hantu yang belajar terbang sebenarnya adalah perkara yang paling lucu.


Kami ingin mendengar daripada anda. Beritahu kami apa pendapat anda mengenai buletin ini dan apa lagi yang anda mahu kami terokai. Anda boleh menghubungi kami di [email protected]

Sekiranya anda belum mendapatkan buletin ini di peti masuk anda, sila daftar di sini. Anda juga boleh membaca lajur On Tech yang lalu.


Related Site :
visitar-lisbon.com
xetoyotavios.com
xetoyotacamry.com
xetoyotaaltis.com
discwelder.com