The Missing Piece dalam Push for Boardroom Diversity
Dealbook

The Missing Piece dalam Push for Boardroom Diversity

Musim panas lalu, syarikat awam utama di seluruh negara berjanji untuk meningkatkan kepelbagaian di bilik dewan mereka, salah satu tindakan yang diambil setelah pembunuhan George Floyd dalam tahanan polis. Para pengarah korporat menetapkan matlamat, dan ada yang mulai membuat kemajuan, dengan para pelabur, aktivis dan lain-lain mengikuti komitmen mereka terhadap ekuiti kaum.

Tetapi yang jelas tidak hadir adalah perbincangan mengenai usaha kepelbagaian syarikat swasta. Terdapat lebih banyak daripada syarikat yang diperdagangkan secara terbuka: Dari lebih daripada 30 juta perniagaan di Amerika Syarikat, kurang dari 1 peratus disenaraikan di bursa saham. Syarikat swasta yang paling berjaya sering menjadi syarikat awam terbesar esok – dan majikan terbesar.

Apa yang lebih mengejutkan mengenai kekurangan kepelbagaian di antara syarikat swasta terkemuka adalah apa yang mengikat mereka: modal teroka dan syarikat ekuiti swasta yang memberi mereka wang dan mempengaruhi tadbir urus mereka.

Angka-angka menceritakan kisahnya.

18 syarikat modal teroka dan ekuiti swasta di negara ini – Andreessen Horowitz, Blackstone, Carlyle, Greylock, KKR dan Sequoia antaranya – telah melabur di 843 syarikat swasta yang telah dibuka sejak tahun 2000. Secara kolektif, syarikat-syarikat tersebut kini bernilai lebih daripada $ 10 trilion.

Dari 4.700-beberapa kerusi dewan di syarikat-syarikat tersebut dalam tempoh yang sama, hanya 49 yang dipegang oleh pengarah Black, menurut penyelidikan baru oleh Board Diversity Action Alliance.

Biarkan seketika. Itu hanya 1 peratus daripada ribuan jawatan, merangkumi lebih dari 20 tahun.

Keuntungan kepelbagaian itu, sangat kecil dengan ukuran apa pun, berlaku baru-baru ini: 21 daripada 23 kerusi yang dipegang oleh pengarah Black syarikat yang disokong usaha dalam 20 tahun terakhir datang dalam dekad yang lalu, lapor penyelidikan itu. Begitu juga, semua 15 kerusi dewan yang dipegang oleh seseorang dengan latar belakang Latino telah diperoleh dalam 10 tahun terakhir.

“Organisasi ini dimulakan oleh lelaki kulit putih. Mereka memulakan syarikat itu dengan rakan dan keluarga mereka. Rakan dan keluarga mereka kelihatan seperti mereka, bukan? ” kata Ursula Burns, bekas ketua eksekutif Xerox dan masih merupakan salah satu pemimpin Black syarikat Fortune 500 yang sangat sedikit. Hari ini, dia duduk di dewan Exxon Mobil, Datto, Nestlé dan Uber dan merupakan penasihat kanan Teneo. Dia adalah rakan pengasas Board Diversity Action Alliance bersama Gabrielle Sulzberger.

Saya tidak tahu betapa buruknya itu, tetapi saya tahu itu buruk, ”kata Cik Sulzberger mengenai penyelidikan itu. Dia adalah salah satu daripada beberapa pengarah wanita kulit hitam; dia duduk di dewan Eli Lilly, Mastercard, Brixmor Property Group dan Cerevel Therapeutics, dan dia adalah penasihat strategik kepada Two Sigma Impact, sebuah dana ekuiti swasta di New York. Dia juga merupakan penasihat kanan Teneo. Pengaruh syarikat ekuiti swasta dan modal teroka terhadap syarikat yang mereka laburkan, katanya, “memotong sekeping besar ekonomi kita.”

(Cik Sulzberger dipisahkan dari Arthur Ochs Sulzberger Jr., ketua sebelumnya The New York Times Company; dia tidak terlibat dalam penyelidikan ini.)

Kerana budaya kebanyakan syarikat diciptakan pada masa-masa awalnya, memfokuskan pada kepelbagaian ketika syarikat masih bersifat swasta – dan bukannya sekali menjadi awam – harus menjadi keutamaan bagi firma pelaburan yang memberikan dana dan bimbingan selama tahun-tahun formatif ini.

Ini jelas tidak berlaku, tetapi mungkin itu tidak mengejutkan: Terdapat sedikit kepelbagaian di bahagian ekuiti swasta dan syarikat modal teroka, bahkan lebih sedikit daripada di Amerika korporat secara keseluruhan. Pekerja kulit hitam terdiri daripada 4 peratus profesional pelaburan di firma modal teroka di Amerika Syarikat tahun lalu, menurut Deloitte. Pasukan perjanjian di firma ekuiti swasta hanya sekitar 1 hingga 2 peratus Hitam tahun lalu, menurut McKinsey.

Beberapa firma ekuiti swasta, beberapa di antaranya diperdagangkan secara terbuka, telah berjanji untuk meningkatkan kepelbagaian dalam barisan mereka, tetapi mereka lambat memperoleh keuntungan. Tekanan masyarakat terhadap mereka lebih sedikit daripada syarikat lain, kerana kebanyakan syarikat ini bukan nama rumah tangga dan mereka dikawal ketat oleh rakan kongsi mereka.

“Sebahagian daripada model perniagaan mereka bersifat peribadi,” kata Sulzberger. “Itu sebahagian dari nilai: perhitungan bahawa mereka dapat melakukan apa sahaja yang akan mereka lakukan tanpa pertanggungjawaban dan kesedaran masyarakat.”

Burns cepat mengatakan bahawa dia tidak percaya kekurangan kepelbagaian itu disengaja. “Saya rasa itu bukan niat,” katanya. “Saya rasa kekurangan niat.”

Bagi banyak eksekutif, pengambilan pekerja di kalangan langsung mereka hanyalah perkara yang berguna, bukan “kerana mereka ingin melakukan sesuatu yang haram atau bahkan tidak bermoral,” kata Ms. Burns. “Mereka hanya mengatakan, ‘Saya berada dalam fasa yang berbeza dalam hidup saya dan semua perkara lain akan melambatkan saya.'”

Namun fokus pada isu selain kepelbagaian di kalangan syarikat swasta mungkin dengan kos yang sebenarnya. Penelitian yang semakin meningkat menunjukkan bahawa pasukan yang lebih pelbagai mengatasi rakan sebayanya. Satu kajian oleh BCG melaporkan “syarikat dengan pasukan kepimpinan yang lebih pelbagai melaporkan pendapatan inovasi yang lebih tinggi – 45 peratus daripada jumlah pendapatan berbanding hanya 26 peratus.” Syarikat pemula dan syarikat swasta lain juga mungkin dapat menarik lebih banyak modal kerana pelabur memberikan peningkatan yang besar terhadap kepelbagaian dan penyertaan dalam kalkulus pelaburan mereka.

Perhatian yang tinggi terhadap kepelbagaian ruang dewan di syarikat awam nampaknya memberi kesan, dengan para pengarah Hitam merangkumi sepertiga anggota dewan baru dari bulan Julai tahun lalu hingga Mei tahun ini, naik dari kesepuluh dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya, menurut Penyelesaian Korporat ISS. Perkara itu mendorong syarikat swasta untuk memasuki umum untuk mempelbagaikan lembaga mereka. Dan bursa saham seperti Nasdaq dan beberapa bank yang menaja jamin tawaran, seperti Goldman Sachs, memerlukan tahap minimum kepelbagaian ruang dewan sebelum mereka akan bekerjasama dengan syarikat.

Tetapi pada waktu itu sering terlambat, Ms. Burns mengatakan mengenai syarikat swasta yang sedang berlari untuk mempelbagaikan lembaga mereka sebelum pergi ke khalayak ramai. “Saya memasukkan semua papan ini dengan mantra berikut, ‘Lakukan sekarang,'” katanya. Alih-alih “berebut” untuk mempelbagaikan papan mereka sebagai pendekatan penawaran umum, dia berkata, “mereka dapat menjadi lebih tujuan dan lebih cepat pada akhirnya jika mereka melakukannya lebih awal.”

Dan itu adalah untuk syarikat yang merancang untuk pergi ke khalayak ramai. Banyak lagi yang akan memilih untuk tetap bersendirian, jauh dari sorotan pasar dan pengawasan yang membawa kepada kepelbagaian – atau kekurangannya – di ruang dewan mereka.

Related Site :
1.myfreebulletinboard.com
gifetgif.com
reines-beaux.com
solelunarestaurant.com
survivingmommy.com