Tidak, Walmart dan Litecoin Tidak Bermitra
Dealbook

Tidak, Walmart dan Litecoin Tidak Bermitra

Siaran berita yang disiarkan pada pagi Isnin yang mendakwa bahawa Walmart akan mula menerima pembayaran di Litecoin, mata wang digital, menaikkan harganya sebanyak 30 peratus sebelum gergasi runcit itu mengatakan bahawa pengumuman itu palsu.

Rilis itu, yang tampaknya berasal dari Walmart sendiri, diterbitkan di Globe Newswire, sebuah perkhidmatan komunikasi yang syarikat induknya, Intrado, dimiliki oleh syarikat ekuiti swasta Apollo Global Management. Pelepasan itu muncul tepat ketika perdagangan bermula di pasaran saham AS, dan dengan cepat diambil oleh beberapa kedai berita besar, termasuk Reuters dan Bloomberg. Harga Litecoin dan cryptocurrency lain, seperti Bitcoin, melonjak naik seperti Coinbase.

Walmart segera mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa pengumuman Litecoin tidak benar, dan bahawa ia tidak membenarkan penerbitannya

“Kami menggali lebih jauh untuk memahami apa yang terjadi,” kata Randy Hargrove, seorang jurucakap Walmart.

Tidak jelas siapa yang berada di belakang pelepasan palsu, yang mempunyai cukup banyak ciri pelepasan korporat untuk kelihatan sahih tetapi yang menyenaraikan alamat e-mel hubungan di laman web walmart-corp.com yang tidak sah, dan bagaimana ia berjaya melewati sistem Globe Newswire . Tetapi ia bukan tipuan pertama seumpamanya. Pada tahun 2010, satu lagi perkhidmatan berita menerbitkan siaran palsu yang mengatakan syarikat bijirin General Mills menjadi subjek penyelidikan persekutuan.

Pada tahun 2009, pengawal selia sekuriti persekutuan membebankan broker dengan menyebarkan pelepasan palsu untuk memanipulasi saham beberapa syarikat awam. Dalam kes itu, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa bergerak dengan pantas dan mengajukan tindakan penguatkuasaan hanya tiga minggu setelah skim ini dimulakan.

Peguam sekuriti mengatakan pengawal selia kemungkinan akan membuka siasatan kerana tipuan itu melibatkan syarikat yang diperdagangkan secara terbuka, dan tidak menjadi masalah jika lonjakan harga terbesar terjadi dalam mata wang digital yang tidak terkawal.

“Ini adalah gambaran yang salah yang melibatkan penerbit awam,” kata Andrew Calamari, seorang peguam dengan Finn Dixon & Herling dan mantan pengarah sekuriti SEC dan pejabat New York.

Pendakwa raya Persekutuan juga mempunyai bidang kuasa yang luas untuk menyiasat tipuan pasar seperti ini berdasarkan undang-undang penipuan wayar.

Perwakilan untuk SEC dan Globe Newswire tidak segera hadir untuk memberi komen.

Walmart mengetahui pelepasan itu hanya setelah mendapat panggilan daripada wartawan yang ingin mengesahkan akaun dari beberapa kedai berita yang telah menerbitkan maklumat berdasarkan siaran tersebut, kata Mr Hargrove. Dia menyatakan bahawa Walmart biasanya menggunakan Businesswire, sebuah perkhidmatan komunikasi saingan, untuk pengumuman dan bahawa hubungan media yang disebut dalam siaran tidak berfungsi di bahagian media Walmart.

Litecoin, yang secara ringkas menyiarkan siaran di akaun Twitter rasminya, tidak menanggapi permintaan untuk memberi komen. Asas yang menyokong pengembangan mata wang kemudian menyatakan bahawa ia belum masuk menjalin kerjasama dengan Walmart.


Related Site :
1.myfreebulletinboard.com
gifetgif.com
reines-beaux.com
solelunarestaurant.com
survivingmommy.com